Домусчиев: Опитват да шантажират кабинета

Домусчиев: Опитват да шантажират кабинета | StandartNews.com

Няма да допуснем да се върне статуквото в енергетиката, отсече шефът на КРИБ

Започва да се оказва масиран натиск върху правителството за реформите в енергетиката. За това предупреди шефът на КРИБ Кирил Домусчиев. "Заплашват да излязат на стачки и да се върне статуквото. Няма как да го допуснем", отсече той пред бТВ. И посочи като постижение на КРИБ приемането на промени в Закона за енергетиката, с които са се елиминирали "определени дефицити". Домусчиев съобщи, че са изпратени писма до премиера Бойко Борисов и шефа на ресорната комисия в парламента Делян Добрев. "В тях обявихме, че ако правителството даде заден на реформата под шантажа и под елементарен уличен натиск и ако изкарат 3000 служители, ние ще изкараме 10 000. Няма да допуснем под натиска на енергийни олигарси една започнала реформа да се провали", категоричен беше шефът на КРИБ. Според него окаяното състояние на сектора се дължи на съществуването на олигарси и липсата на реформи.

Домусчиев смята още, че кабинетът няма да се поддаде на натиск. Според него правителството е достатъчно стабилно, тъй като разчита на широка коалиция. Шефът на КРИБ призна, че на този етап няма разбирателство със социалния министър Ивайло Калфин за пенсионната реформа. "Там нещата буксуват", каза накратко Домусчиев. От думите му стана ясно, че отново предстои среща с Калфин и изрази надежда след нея да има добри новини за бизнеса, а вицепремиерът да направи отстъпки.
Кирил Домусчиев беше категоричен, че стремежът на КРИБ е България да стане привлекателна за чужди инвеститори. "Няма ли среда за нормално правене на бизнес, няма как да стане", коментира още той. И даде пример за олигархия в енергетиката, без да назове имена. "Не знам кой е собственикът на "Видахим". Оказа се обаче, че не правят гуми, а произвеждат скъпа енергия. Да излязат на свободния пазар, и аз ще съм първият, който ще купи енергия от тях, стига да е качествена", коментира Домусчиев като продължи: "Познавам едрия бизнес в България и сред нашите членове няма такъв, който да опишем като олигарх". Според него "неслучайно Цветан Василев никога не е бил член на КРИБ и винаги е работил срещу КРИБ". "Включително негови фирми станаха членове на други работодателски организации. Това е един пример как КРИБ стои настрани от олигархията", подчерта Домусчиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай