Доган първи изрече: РЕСТАРТ!

Рестартът на демократичния модел, съчетан с моралния императив, е нежният, но неизбежен изход, каза преди 9 месеца почетният председател на ДПС

Доган първи изрече: РЕСТАРТ! | StandartNews.com
  • Рестартът на демократичния модел, съчетан с моралния императив, е нежният, но неизбежен изход, каза преди 9 месеца почетният председател на ДПС

No comment! Така лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ коментира днешното обръщение на премиера Бойко Борисов, с което се иска рестарт на политическата система в България. Карадайъ последен от лидерите на системните партии се изказа по идеите на Борисов за ВНС, нова конституция и съдебна реформа, като отново го направи по нестандартен начин - чрез реч на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган. Още преди 9 месеца - на 19 декември 2019 г., в традиционното си обръщение за края на годината, д-р Доган заговори за необходимост от рестарт, както на демократичния, така и на политическия модел на обществото.

ВИЖ ОЩЕ: Доган даде знак и на Борисов, и на Радев

"Рестартът на демократичния модел, съчетан с моралния императив, е нежният, но неизбежен изход от тази ситуация. Кога и как ще се получи това, зависи от зрелостта на политическия елит и на гражданското общество", казва тогава Ахмед Доган. Преди това той прави дисекция на обществено-политическите отношения като констатира, че легитимността на демокрацията е поставена под съмнение.

ВИЖ ОЩЕ: Доган прати хабер на политическите мишоци

"Когато след 30-годишна история говорим за дефектиране на демократичните правила, норми и реалности, това най-малкото е тревожен сигнал в обществото", заявява почетният председател на Движението. И предупреждава, че опорочаването на изборния процес се е  превърнало в епидемия, която тепърва ще взема застрашителни размери.

Според него рестартът трябва да промени парадигмата на властовата система, а не тя да продължава да живее на принципа стани да седна.

Още преди 9 месеца, когато новините за коронавируса бяха просто екзотични съобщения от Китай, Доган припомня за ефекта на пеперудата и предупреждава, както за увеличаването на рисковите фактори - вътрешни и международни, така и за "предстоящата рецесия, вследствие на прекалено широко отворената ножица между бедни и богати".

Доган обяснява и защо партиите мълчат за необходимостта от рестартиране на политическия модел. "Рисковите фактори за продуциране на „критичната точка“ на хаоса в партийните структури се явяват проблемният възпиращ фактор за подобно радикално решение. Тъкмо поради това решаващият фактор за рестарта в случая е зрелостта и готовността на гражданското общество!", обобщава философът.

С прочита на думите на Доган отпреди 9 месеца, днешното обръщение на Борисов може да се тълкува двояко. Или премиерът демонстрира, че е достигнал политическа зрелост. Или в днешната сложна ситуация той просто е решил да върви по утъпкани пътеки.

Доган дава и своеобразен сигнал към гражданското общество, за да го накара да се замисли дали е достатъчно пораснало, за да осъществи рестарта.

Това е третият знак, който Доган дава за по-малко от месец. Чрез постовете на Мустафа Карадайъ във Фейсбук той предупреди и Борисов, и Радев, че няма да позволи анти-ДПС кампания. Каза, че най-големият проблем на българската политическа система е нейната мутризация. Преди седмица пък отговори на Христо Иванов и останалите политическите мишоци, че няма да допусне "хора, които продадоха и разграбиха държавата да си измият ръцете с ДПС и неговия лидер.". Предупреди също така, че най-трудното предстои и то е свързано с катарзис на обществото.

Ето новия пост на Мустафа Карадайъ:

19.12.2019г. - д-р Ахмед Доган

No comment!

Когато след 30-годишна история говорим за дефектиране на демократичните правила, норми и реалности, това най-малкото е тревожен сигнал в обществото. Но няма как да си затворим очите пред очевидни и очевадни политически реалности. Опорочаването на изборния процес се превърна в епидемия, която обхвана всички политически формации и това рефлектира върху нормалното възпроизвеждане на демокрацията и поставя под съмнение нейната легитимност. Обективно погледнато политическата система на обществото се връща в изходното си положение на стартиране на Прехода, когато правехме избори под надзора на външни наблюдатели, включително и от Сената на САЩ.

* * *

 

В този социално-политически контекст по всичко изглежда, че рестартът на демократичния модел, съчетан с моралния императив, е нежният, но неизбежен изход от тази ситуация. Кога и как ще се получи това, зависи от зрелостта на политическия елит и на гражданското общество.

* * *

 

Цикличността предполага, че е време за промяна на парадигмата на властовата система, понякога полюсно, съобразно историческите традиции на властовата система, манталитета на гражданското общество и „ градуса” на международната среда.

* * *

 

Друг важен цикъл, който тепърва предстои да се разгърне, е дисхармонията на цикъла на натрупване с този на разпределение и преразпределение. Това, разбира се, не е от сантимент към „социалната идея”, а от увеличаването на рисковите фактори за предизвикване на рецесия, вследствие на прекалено широко отворената ножица между бедни и богати.

* * *

Политическата необходимост от рестартиране на политическия модел на обществото в една или друга степен се осъзнава, но сравнително по-малко се изговаря или се отлага във времето. Защото рисковите фактори за продуциране на „критичната точка“ на хаоса в партийните структури се явяват проблемният възпиращ фактор за подобно радикално решение. Тъкмо поради това решаващият фактор за рестарта в случая е зрелостта и готовността на гражданското общество!

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай