Доган прати хабер на политическите мишоци

Втори знак отправи задочно почетният председател на Движението за права и свободи

Доган прати хабер на политическите мишоци | StandartNews.com

Доган прати втори хабер след месец протести срещу Борисов. Само за седмица той отговори на мишоците в политика и влезе на живо в Инстаграм.
Два дни след извънредната конференция на ГЕРБ, на която и Борисов, и хората му употребиха цялото си старание да се разграничат от ДПС, председателят на Движението Мустафа Карадайъ публикува чрез фейсбук слово на Доган от 12.12.2009 г. пред съпартийците му.

Виж още: Доган даде знак и на Борисов, и на Радев

„В проекта за развитие на ДПС не беше заложено утвърждаването му като лидерска партия. Но, за съжаление, това е политически факт. Никога не съм си представял дори, че само с едно изкарано от контекста изречение ще променя парламентарния вот на други партии”, казва тогава Ахмед Доган. И допълва: „Като лидер на ДПС се превърнах в политически гръмоотвод на всички негативни явления и процеси в страната. Когато кажа нещо съм виновен по правило, когато мълча, съм още по-виновен. А основната тенденция от последните две години е, че лидерът на ДПС следва да бъде виновен за целия преход.”
В края на юли по подобен начин, чрез пост на Мустафа Карадайъ във фейсбук, Доган

даде знак и на Борисов, и на Радев

Проговаряйки задочно той им каза, че най-страшното нещо в политическия ни живот е мутризацията на политиката, че няма да позволи анти-ДПС кампания и че търпението на ДПС към сегашния модел е изчерпано.
В публикуваното второ изказване на Ахмед Доган, той отговоря на мишоците в политика. А думите му звучат толкова актуално, колкото и преди 11 години, когато са произнесени.
„Хора, които продадоха и разграбиха държавата искат да си измият ръцете с ДПС и неговия лидер“, казва още тогава д-р Доган. И заявява: „И в този ред на мисли, пред мен стои много важен казус: или аз съм априори неудобен за всички режими, или мишоците в политическата система са твърде много, както и в живота.”
В позицията си от 2009 Доган прави и анализ на прехода като казва, че най-трудното предстои. „За да направиш най-общ анализ на двадесетгодишен период на трансформация, ти трябва да го преживееш. Преживях го отново. И ми се струва, че Пътят продължава и, може би, най-трудното тепърва предстои”, казва Доган. Думите му важат с пълна сила и днес. Те са предупреждение, че политическите трусове ще продължат, докато бъде изживян катарзисът в обществото. А стратегически анализи могат да правят само тези, които са преживели трансформациите на прехода.   
Почетният председател на ДПС за първи път дава и ясно определение за ценностите, които изповядва като нарича себе си философ по природа, либерал по душа и боец – демократ по характер. Доган праща и шифровано послание до всички членове на партията си, че независимо от ударите, те трябва да се дистанцират от омразата и да запазят себе си, защото в ДПС е кодирана визията за промяна.
Само ден след поста на Карадайъ, Доган влезе и в Инстрагам с видеото, в което нееднозначно отговоря на въпроси на стъписани протестъри на „Росенец“. Появата му означава, че, макар и зад храстите, той внимателно наблюдава ситуацията. А намеците му, макар и двусмислени, показват, че мълчанието и на Доган, и на ДПС, е лимитирано във времето. И е функция, най-вероятно на липсата на позиция по сегашната българска ситуация от редица
геополитически центрове.
Докато ДПС оглушително мълчи, изнервените политици стават все по-бъбриви. В параноята да се разграничи от Доган, Христо Иванов започна да бълнува за “изчегъртване“ и депеевизация.
Острието на ГЕРБ Десислава Атанасова реши да сравни Доган с Бабикян. Явно и тя, като много от колежките си, е жестоко скарана с историята. А делиорманската организация на ГЕРБ прибързано отчете пред Борисов, че са превзели бастионите на ДПС. По всичко личи, че Доган ще спазва правилото

да остави първо „младите да се налудуват“

За да може след това „мъдрите да се намъдруват“. А дотогава знаците му ще продължат.

Ето целият пост на Мустафа Карадайъ:

12.12.2009

Д-р Ахмед Доган - философ по природа, либерал по душа и боец – демократ по характер:

Пътят продължава и, може би, най-трудното тепърва предстои

В проекта за развитие на ДПС не беше заложено утвърждаването му като лидерска партия. Но, за съжаление, това е политически факт. Никога не съм си представял дори, че само с едно изкарано от контекста изречение ще променя парламентарния вот на други партии.

Като лидер на ДПС се превърнах в политически гръмоотвод на всички негативни явления и процеси в страната. Когато кажа нещо съм виновен по правило, когато мълча, съм още по-виновен. А основната тенденция от последните две години е, че лидерът на ДПС следва да бъде виновен за целия преход.

Хора, които продадоха и разграбиха държавата искат да си измият ръцете с ДПС и неговия лидер. Всички знаете, че съм философ по природа, либерал по душа и боец – демократ по характер. И никой не може да ме стресне.

И в този ред на мисли, пред мен стои много важен казус: или аз съм априори неудобен за всички режими, или мишоците в политическата система са твърде много, както и в живота.

Идеята за ДПС е двадесет и пет години от живота ми и не съжалявам, че го създадох и му се отдадох. Напротив, осъзнах, че принципите на идентичността имат силата на природен закон, за което ви благодаря.

.......

На последните парламентарни избори обществото избра реалността пред нереалистичните очаквания и външния спасител на страната, което е добре за демократичния процес. Разбира се, все още външното месианство се трансформира във вътрешно, но това е част от логиката на демокрацията.

Убеден съм, че обществото има нужда от политически катарзис и то трябва да го преживее.

Естествено този процес е свързан с предстоящата пълзяща криза по всички направления: управление, бизнес, ценности, политически елит, медия и модели на поведение...

Но този етап е необходим и пътят трябва да се извърви. България трябва да знае какво трябва да направи, и какво да очаква. Останалото е работа на политиците.

За да направиш най-общ анализ на двадесет годишен период на трансформация, ти трябва да го преживееш. Преживях го отново. И ми се струва, че Пътят продължава и, може би, най-трудното тепърва предстои.

И, накрая, ми позволете да се обърна в личен план към всички вас. ДПС се превърна в “кръвна група”, “код”, матрица...и визия за бъдещето...

Пожелавам ви от все сърце да приличате на себе си, въпреки промените, които правите в себе си. Дори ако се наложи да възкръсвате, за да бъдете същите!

">

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай