Доган излиза на балканската сцена

ДПС приключи с мълчанието, пое курс към управление на страната

Доган излиза на балканската сцена | StandartNews.com
  • ДПС приключи с мълчанието, пое курс към управление на страната
  • Поне 6 послания в пестеливото слово на почетния председател пред Националната конференция

Получавам голямо вътрешно удовлетворение като ви гледам как се развивате. Това заяви почетният председател на ДПС Ахмед Доган, докато приветстваше от екрана своите по време на първата по рода си онлайн партийна конференция. Усмихнат, облякъл костюм и вратовръзка, седнал зад любимата си картина, той показа на целия свят, че се отнася към хората в ДПС като със свои сестри, братя и деца. Посвети им емоционална реч, изпълнена с откровения за съдбата и завърши с думите “Благодаря ви, че ви има!“.

За разлика от предишните му предновогодишни изказвания, нямаше нито глобална оценка на изминалата година, нито прогноза за изборите. С пестеливите си послания, той ясно показа, че времето за обществени предупреждения

отдавна е минало. Дошъл е моментът да очертае ролята на ДПС в политическия живот на страната и визията за партията си като

сериозен играч на европейската геополитическа сцена

Затова и нямаше отчетливи констатации като „мутризацията на политиката” и „необходимостта от рестарт”, които в последствие немощно копираха и Корнелия Нинова, и Бойко Борисов, че дори и Румен Радев. Но за Доган бе важно да признае, че мечтата му се е сбъднала и ДПС е това, за което е работел 30 години: млада, енергична, образована партия, която макар и подценявана у нас, е високо ценена от многобройните си партньори в Европа и Азия. Партия, която преди всички останали е в дигиталното бъдеще и вече трупа знания и опит за новата индустриална революция. В същото време е готова с програмата си за растеж, базирана на зеления европейския пакт.

На фона на другите два форума през годината – на ГЕРБ и на БСП, почетният председател на ДПС ясно очерта разликата с останалите. Водещо за Движението е не командирският ботуш или генералският жезъл, а личният пример пред две от основните ценности – единството и заедността. Доган ги натовари с нов смисъл. Пожела на своите да преговорят уроците за единството и заедността и да ги превърнат във вътрешна мотивация за правене на политики и реална история.

Още 5 основни послания отправи той на Десетата Национална конференцията:

Първото бе за идващата хуманитарна криза, която той определи като очертаваща се катастрофа и обяви, че „задачата на задачите е да я предотвратим“. Изказването на Доган съвпадна с предупреждението на лидера на ООН Антониу Гутереш, че в резултат на икономическите последици от Ковид-19 и климатичните промени към човечеството идва невиждана лавина от бедност и глад. Ден по-късно новият президент на САЩ Джо Байдън също заговори за необходимостта от американски зелен пакт, който да влючва цялостна промяна на енергийната и еколотична политика на континента. На този фон

постулатите от програмата на ДПС за чист въздух, чиста вода

храни, енергия и високи технологии, придобиваха допълващо значение. И не случайно бяха акцент в политическия доклад на Мустафа Карадайъ, от който стана ясно, че Движението вече работи по плана за декарбонизация като част от възстановяването на европейската икономика.

Поставеният акцент от Доган върху смисъла на единството и заедността показва, че той няма предвид само обществено-икономическия и политически смисъл на хуманитарната катастрофа, която се задава. Според него, разделението между хората, което Ковид-19

превърна в пандемия, е истинският апокалипсис на утрешния ден. Затова и прави разделение между неизбежния край на досегашното разбиране за глобализация, но и отправя предупрежнение, че зачекването на „глобалното единство” и „обединените усилия” води след себе си обреченост на света. В този контекст, Конференцията отправи поредна покана към политически сили за национален консенсус за образа на България пред света при отстояване на собствените ни интереси и на евроатлантическите ценности.

Второто послание на ДПС-форума бе за изхода от кризата и участието в управлението. Пожелавам на всеки от Вас да направи това за “другите”, което би очаквал да получи от света около него, каза Доган на своите. На езика на професионалната политика този съвет влезе в политическия доклад на Мустафа Карадайъ като ясното съзнание на ДПС, че има историческата мисия да работи за по-добрия живот на всички българи и ще направи това с програмата си за ускорено и догонващо развитие, както и с конкретната си програма за следващите избори. Те са въпрос на чест за ДПС, каза Карадайъ и ясно показа, че този път ДПС ще демонстрира цялата си организационна енергия, за да получи мястото, което заслужава и участието в изпълнителната власт.

Третото послание на конференцията бе международното доверие. За разлика от ГЕРБ, които парадират с прегръдката на ЕНП и Манфред Вебер, и БСП, които се радват и на премерена усмивка от ПЕС, ДПС получи на форума признание и от Европа, и от Азия, и от Балканите. Доказаха го приветствията, продължили знаково час и половина. Мощната подкрепа от Хакима ел Хаите, президент на Либералния интернационал, от Ханс Ван Баален, президент на АЛДЕ и Роман Якич, президент на Либерална мрежа на Югоизточна Европа, показаха ясно оценката на европейския либерален алианс за съществения принос на Движението в европарламента, както и за европейската роля на младите в ДПС. Топлите думи от Турция, Азербайджан, Русия, Северна Македония и държавата Палестина пък очертаха силата на международното влияние на ДПС и създадоха пълен дисбаланс с оглушителното мълчание на политическите сили у нас преди, по време и след форума. И ако в тяхното поведение прозират комплекси заради изпреварващи конкурентни стъпки, за които Доган предупреждаваше своите, то отсъствието от поздравление на претендиращия за обединител на нацията – президента Румен Радев, доказва политическата му незрялост. За разлика от него, турският президент Ердоган намери време да запише видеопослание към българските турци, в което да посочи ДПС като фактор на демокрацията в България.

Неговото присъствие на Конференцията, което бе четвъртото послание, направи опит да

затвори раната на разделението

сред българските турци и отвори затворената през последните години врата към Босфора. Приветствието показа, че отношенията със „скъпия приятел Борисов” са партньорски, докато с ДПС – братски. И те са важни не само за партията на Ердоган, но и за Партията на националистическото действие (MHP) в Турция, чийто зам.-председател Ямил Айдън също приветства ДПС. Страхът от тези публично афиширани отношения пролича само два дни след форума, когато умните и красивите активираха едно от остриетата си срещу ДПС – Мехмед Дикме. Бившият земеделски министър обяви, че прави дясно гражданско движение, което щяло да е някаква алтернатива на ДПС. Печалният опит на Касим Дал, Корман Исмаилов и особено Лютви Местан показва, че и Дикме се е изкушил от атрактивната, но евтина слава. Докато той се пробва да проходи в политиката, ДПС демонстрира петото си послание на форума - симбиозата на поколенията. На фона на партийните караници в БСП и очакваните рокади в ГЕРБ, Доган извади партията си от дребнотемието и даде урок по приемственост. Приветствието му прочете доскорошният шеф на Младежкото ДПС - евродепутатът Илхан Кючюк. На председателската маса на форума рамо до рамо седнаха доайенът Юнал Лютфи, професионалният политик - председателят Мустафа Карадайъ и представителят на младите в партията зам.-председателят Ахмед Ахмедов. Те бяха в заседателната зала в централата на Движението, а зад гърба им бе емблематичният триметров триптих на Александър Моллов, направен по идея на Доган. Трите части са свобода, отговорност, толерантност, разказа през 2018 г. Карадайъ, когато той, Доган и американският посланик Ерик Рубин се снимаха пред картината след срещата си. На платното "Свобода" е изобразен орел, който изнася тялото на мъченик и разчупва оковите. Друг елемент от изпълнената със знаци творба, е везна със символите на двете религии - мюсюлманската и християнската.

Трите поколения политици, обучени от Доган

натрупали опит и експертиза, на Конференцията получиха и задачите си за утрешния ден – да са поне една крачка пред другите, но не повече – за да не се превърнат в събирателен образ на врага за останалите си конкуренти.

Тепърва времето ще показва какво се крие във финалните думи на почетния председател, а именно, че на партията й предстои много интересно бъдеще. Отсега обаче е ясно, че на Мустафа Карадайъ и останалите членове на новото ръководството им предстои сканиране, визиране и участие в бъдещото управление на България. А през това време Доган сяда на горещия стол на Балканската шахматна дъска, независимо на кого това му харесва, и на кого не. За съжаление, последните години показаха как всички други претенденти са шампиони само по разделението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай