30 000 запазват работата си по схемата 60:40

Има около 72 хиляди подадени заявления за безработица от началото на извънредното положение

30 000 запазват работата си по схемата 60:40 | StandartNews.com

30 000 души до момента имат шанс да запазят работата си, защото техните работодатели – 2000 на брой – са подали документи за кандидатстване по схемата 60:40, обяви пред бТВ социалният министър Деница Сачева.

Има около 72 хиляди подадени заявления за безработица от началото на извънредното положение, каза Сачева и добави, че 12 хиляди са намерили работа, а 60 хиляди търсят.

С еднократната помощ дадохме възможност на работещите хора, в момента в неплатен отпуск, да могат да получат тази помощ. Нашето желание да подпомогнем работещите хора. Тези 375 лева ще бъдат налични и ще може да се кандидатства за тях още следващата седмица.

Иначе вдовици и самотни родители, които нямат възможности, могат да кандидатстват по общия ред за тази помощ, каза още социалният министър.

Освен това се обмисля и да се отворят детски градини за тези, които няма как да не ходят на работа като медицински лица, социални работници, служители на реда, но това ще се обсъжда след Великден.

Ще има и помощ под формата на безлихвен кредит за самоосигуряващите и тези на граждански договор, които ще могат да вземат до 4500 лева с гратисен период от  6 до 24 месеца, а да се изплатят в рамките на 5 години, каза още Сачева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай