Димитров: Не можем да затворим границата за боклуци

Няма как да забраним тотално вноса на отпадъци, защото изнасяме 8 пъти повече

Димитров: Не можем да затворим границата за боклуци | StandartNews.com

Не е възможно да бъде спрян вносът на отпадъци от други държави в България, обяви тази сутрин по Нова телевизия екоминистърът Емил Димитров.

"И ние също изнасяме. Можем ли да накараме влаковете само да излизат от страната, без да се връщат?", запита Димитров.

"В резултат на всички акции се оказа, че влезлите количества отпадък никак не са малко. И започват да се изчистват от тях", коментира той за боклука. "Вносът ще е регламентиран", подчерта Емил Димитров.

"Няма как да забраним тотално вноса на отпадъци, защото изнасяме 8 пъти повече. Не можем да затворим границата за боклук в целия ЕС", обясни той.

"Суровините се придвижват свободно на територията на ЕС. Не можем да затворим границата", каза екоминистърът.

Очаква се днес от пристанище Варна-Запад за Италия да заминат 28 контейнера с отпадъци.

В момента на пристанището има 127 контейнера с италиански боклук. Те са с режим на временно съхранение до 90 дни, които вече са изтекли.

28-те контейнера с отпадъци са пристигнали във Варна между 9 октомври и 25 ноември миналата година, изпратени от фирмата "Дентиче пантелоне".

След проверка се оказа, че боклукът, обявен като пластмасови отпадъци и каучук, всъщност съдържа текстилни, дървени и стъклени отпадъци.

Получател на всички 127 контейнера е регистрираната в София фирма "Блацион". Те били предназначени за изгаряне в Гълъбово.

По случая се води разследване от Районна прокуратура-Варна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай