Диана Дамянова свири край на мача: 2 на 1 ще е резултатът в полза на Пеевски

Българската политическа система е стигнала до персонален колапс

Диана Дамянова свири край на мача: 2 на 1 ще е резултатът в полза на Пеевски | StandartNews.com

Източник: БНТ

Предимство с 2:1 на "ДПС - Ново начало", ръководена от председателя на ДПС Делян Пеевски, срещу формацията на хората около Ахмед Доган на изборите очаква пиарът и анализатор Диана Дамянова.

Според нея младите и оправните хора са на страната на Пеевски. Те отдавна не виждат Доган като истински водач на Движението и сегашното му разхождане "като циркова мечка" няма да помогне на функционерите, струпани около него, каза Дамянова пред БНТ.

Българската политическа система е стигнала до персонален колапс, констатира още пиарката.

Тя посъветва "Продължаваме промяната-Демократична България" да спрат да правят "мероприятия, които водят до неуспех". Препоръча им да замълчат, ако не правят кампания, и така ще вдигнат още повече процентите на своята подкрепа.

„Обратното прави лицето Пеевски. Лицето Пеевски излъчва сила. Аз не знам колко е голяма тази сила, никой не може да я премери“, добави тя.

Според нея, в парламента могат да влязат 9-10 партии, които да направят поне временна конструкция, която до доведе до редовно управление.

Политологът Цветанка Андреева заяви от своя страна, че на никого повече не му се преживяват тези поредни кампании, от които се изтощава държавата.

„Тази криза ще приключи тогава, когато имаме управление. Обаче никак не е сигурно, че това управление ще бъде демократично, каквото обществото го иска, каквото си ги представя. Кризата може да приключи с едно управление с тоталитарен уклон, което да ни отведе в онова обществото, което започват част от политиците да ни сервират – общество на джендъри, на агенти, на антиваксъри. Кризата започва да става и ценностна“, предупреди тя.

Относно предложението на ПП за „равноотдалечен“ премиер, тя заяви: „И сам Господ да слезе, няма да го припознаят всички, защото ще има нерелигиозни в парламента. Не вярвам в съществуването на такава фигура. За мен властта се излъчва от политическата сфера“.

Андреева прогнозира, че все пак фигурата на бъдещия премиер ще бъде консенсусна "в единия или другия смисъл“.

По думите ѝ, демократичното управление ще е коалиция между проевропейските партии. „Алтернативата на тяхното евентуално сглобяване или несглобяване се заражда пред очите ни. Тя се носи, ако щете от президента Радев, ако щете от затоплянето на БСП на отношенията с Радев, включително „Възраждане“.

Според нея хубаво е фигурата на министър-председателя да бъде консенсусна и компромисна. Тя посочи, че алтернативата тепърва зрее и се вижда от президента Румен Радев и "Възраждане". Иначе Андреева е на мнение, че възможната коалиция след изборите е евроатлантическата коалиция. Политиците не разбират, че могат да ни доведат и до корумпиран режим и диктатура, предупреди тя.

"Не е въпросът да се сглобят само ГЕРБ и ПП-ДБ, а са нужни трети и четвърти партньор", отбеляза Андреева.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай