Дерeбеите в ДПС фалшифицират и ЦС на партията

Пробват ново „ала-бала“ срещу устава на движението от страх и паника

Дерeбеите в ДПС фалшифицират и ЦС на партията | StandartNews.com

* Натискат хора по страната да се подписват във фалшиви присъствени списъци

Страхът е лош съветник, особено ако е основна движеща сила в политиката. Това могат да потвърдят и всички активисти от ДПС, които в последните няколко седмици са подложени на нечовешки натиск от т.нар. „деребеи“ в движението.

ВИЖ ОЩЕ: "Деребеи" тормозят депесарите, готвят ала-бала с Централния съвет. Над 100 авторитета бягат от Доган

От страх да не загубят натрупаното на гърба на хората несметно богатство, фракцията на Джевдет Чакъров и Рамадан Аталай открито гази устава на партията и законите в страната, за да си гарантира оставане в онзи кръг около Ахмед Доган, на когото почетния лидер на ДПС от десетилетия разпределя порциите от властта.

Разрушаването на този противозаконен Картаген е една от основните мисии, обявени от лидера на партията Делян Пеевски. Последният е избран на законна Национална конференция на ДПС председател на партията и твърдо отстоява позицията, че всичко, което се случва, трябва да става по законен начин и според устава на ДПС.

Не така мислят от кръга на дерибеите. Публикация на регионалното издание 24rodopi.com разкрива поредни машинации, задействани от Чакъров и Аталай. Оказва се, че под техен натиск в офиса на Областния съвет на ДПС в Кърджали, председателят на структурата Ресми Мурад и депутатът Павлин Кръстев извършват действия, които попадат под ударите на закона като склоняване към фалшификация и изготвяне на документ с невярно съдържание. Информация за случващото подават членове на Централния съвет, които били принудени да се подпишат в уж формален списък, който по-късно разбрали, че ще бъде преименуван в понеделник в „Присъствен списък на заседание на Централен съвет на ДПС“. Целта е да бъде подправен официален документ, с който лагерът на "дерибеите" да се опита да впише в Търговския регистър, че е било проведено заседание на Централния съвет. А за да се опита да внесе допълнителна легитимност на подправянето на документите, за 12 часа във вторник е свикано и заседание на Централното оперативно бюро (ЦОБ) на ДПС, който всъщност уж ще свика срещата на ЦС. Колко легитимно ще е както то, така и решенията, които ще вземе е риторичен въпрос. Точно толкова, колкото и мнимото заседание на Централния съвет.

„Подписах декларация, че подкрепям Ахмед Доган, в която имаше много общи приказки. Няма проблем. Останах обаче изненадан, когато ми подадоха списък, но без увод или пояснения отгоре. Казаха ми, че списъкът няма никаква тежест, просто е да се знае колко души ще се явят на Централния съвет. Подписах и излязох, но позвъних на други колеги, които ме предупредиха, че това е капан – подписваш се днес, а след дни се оказва, че присъствал на заседание, на което вероятно няма да присъстваш“, разкри член на ЦС на ДПС.

Проверка на 24rodopi.com установява, че скандалът „фалшив списък“ е в разгара си и дори има случай на върнал се обратно в офиса в Кърджали активист, който пожелал да му бъде заличено името и подписът. Причината за цялата операция по фалшификация на документи се оказва прозаична – страх и паника. От фракцията „Аталай-Чакъров“ признаха, че не могат да съберат квалифицирано мнозинство за ЦС и явно затова ще се пробват с декларации в подкрепа на Доган и други трикове. В зависимост от това колко души ще се подпишат в списъците, които се правят и на други места, ще бъде решено дали още тази седмица да се свика заседание на ЦС на ДПС.

Всъщност обаче цялата операция по свикване на ЦС с фалшиви документи е юридически безсмислена. За да се случи промяна на председателя на партията, това трябва да се случи на Национална конференция. Факт, с който отцепниците в ДПС са пределно наясно.

Впрочем още в началото на атаката срещу Пеевски, заради обявеното от него прочистване на движението от високопоставени активисти, обогатяващи се за сметка на редовите структури, отцепниците се пробваха да се изкарат борци за демокрация. Тогава пред медиите те обясняваха, че се борели не за незаконното си богатство, а за връщане на господството на устава и колективните органи. А в самия устав изрично пише как се избира или сменя председател на партията. Пак в устава на партията пише, че Централният съвет не може да отстрани от поста му председателя на движението. Поне по две причини. Първата е, че той по право е освен член и председател на ЦС. А втората и далеч по-важната е, че една от изконните максими в правото е, че органът, който избира, също така освобождава. Председателят на ДПС се избира от върховния орган на движението - Националната конференция, и съответно може да бъде отстранен само от нея. Тук е важно да се подчертае, че за разлика от правото да свика ЦС, почетният лидер на ДПС не може да свика Национална конференция. Пак според устава тя се свиква или с решение на 2/3 от членовете на ЦС (хипотеза, която както стана ясно е малко вероятна към момента), или по искане на председателя на движението, но следвайки дълга и сложна процедура, отнемаща няколко месеца.

На този фон дори да се опитат да свалят Делян Пеевски от председателския пост по „втория начин“ – не чрез заседание на Националната конференция, а като го изключат като член на партията въз основа на „дисциплинарни нарушения“, това също не би било подплатено правно. Според юристи, изключването на член е вътрешно за партията решение и то не води автоматично до освобождаването на съответния човек от председателския пост, защото съдебната практика е категорична в това отношение - дисциплинарните санкции не са обстоятелство, подлежащо на вписване в съдебните регистри.

Да не говорим, че нито едно от действията на Пеевски не отговаря на трите хипотези, изброени в Устава за изключване на член на движението – нарушаване на партийната тайна, превишаване на дадените му правомощия, злепоставяне на ДПС в средствата за масова информация, а също създаване на условия за разкол и фракционизъм, застрашаващи целостта на партията и ръководните й органи, както и доказана корупция или финансова и длъжностна злоупотреба.

„Новото начало е факт. Всичко трябва да се случва съгласно устава и законите на Република България. Който иска да си прави Централни съвети, да си ги прави. Хубаво е да прочетете устава. Този Съвет нищо не решава“, обясни преди време и самият Пеевски. Е, явно Новото начало е онзи ритник, който ще разбуни дерибейския кошер с оси, които днес излизат на светло, за да бранят най-ценното си – своето богатство. И за да го постигнат са готови на всякакви незаконни хватки, които явно безнаказано са прилагали и през годините. Преди обаче да се сблъскат челно с решимостта на Пеевски да върне властта там, където й е мястото – в ръцете на хората.

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Рататуй
преди 4 седмици

Бузуковски и Пеефски боклуци!Пак цитирате пропеевския сайт Родопи24,за уж манипулации при свикването на ЦОБ на ДПС.Отговорност на медиите е да бъдат обективни,а вие сте продажници.Гнус.

Откажи
Diana
преди 4 седмици

Най-популярното и ефективно средство за отслабване в света блокира апетита и човек отслабва без усилия. Сега няма нужда да ходите на диети, да ходите на фитнес, да се измъчвате от глад. Помага на абсолютно всички, просто опитайте и завинаги ще забравите за излишните килограми. Ето това лекарство:------ https://use.my/ketoex

Откажи