Депутатите с 2166 отсъствия за 10 месеца

Депутатите с 2166 отсъствия за 10 месеца | StandartNews.com

София. 166 отсъствия са натрупали депутатите за 10 месеца работа. Рекордьори по отсъствия - 1619 са представителите на партия ГЕРБ, защото близо цял месец бойкотираха кворума в парламента, съобщи bTV. Веднага след тях се нареждат "Атака" със 197, ДПС със 156 и БСП със 119. Дори отцепилите се четирима независими депутати вече са успели да навъртят 75 неизвинени отсъствия.

Въпреки масовите отсъствия, депутатите от всички групи твърдят, че не бягат от работа и са стриктни. "Помните, че ГЕРБ беше избягал за месеци, това е много укоримо, защото депутатът е избран, за да ходи на работа", коментира Павел Шопов. "Когато човек е на работа, редно е да си е на работното място и да произвежда някакъв тип продукт. Онзи период - това беше политическо решение да не се дава кворум", обясни Вежди Рашидов. При отсъствие депутатите остават без надницата си за деня. Повечето от тях смятат, че тази санкция е достатъчна.

"Това е морална отговорност на всеки един от народните представители и тя се изразява в присъствие в пленарната зала", допълни Филип Попов. Ако депутатът отсъства от три поредни или общо пет заседания на парламента, от заплатата му се удържат две трети. Сумите се водят за икономия от бюджета на Народното събрание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай