Депутатите избраха нови зам.-председатели на КФН

Народното събрание избра Мария Филипова и Илиана Христова за заместник-председатели на Комисията за финансов надзор

Депутатите избраха нови зам.-председатели на КФН | StandartNews.com

Народното събрание избра Мария Филипова и Илиана Христова за заместник-председатели на Комисията за финансов надзор. Филипова ще отговаря за управление „Надзор на инвестиционната дейност“, а Христова за застрахователния надзор.

Председателят на Комисията Бойко Атанасов (на снимката) обясни на депутатите, че Мария Филипова е предпочетена заради над 10-годишния си в правната сфера, което е „предпоставка да притежава широки познания и опит в анализирането, проучването и предприемането на дейности относно новоприети регулации, оптимизиране на съществуващи закони и подобряване на административните процедури“.

Председателят допълни още, че опитът на Филипова в държавната администрация в сферата на финансите, ще допринесе за успешното международно сътрудничество и обмена на добри практики в контекста на подготовката на България за присъединяване към Валутния механизъм II (ERM II).

Според Бойко Атанасов опитът и идеите на Илиана Христова са от ключово значение за справяне с последствията от фалита на застрахователна компания „Олимпик“, както и в изпълнение на обещанието за ограничаване и превенция на подобни случай в бъдеще. „За да се справим и със сериозното предизвикателство със системата "бонус-малус", на Комисията за финансов надзор е необходим твърдо отстояващ позицията си лидер, с ефективни комуникационни умения при дискусии с всички заинтересовани в процеса страни. Убеден съм в способностите на Илиана Христова, тъй като неведнъж е показвала качества при справяне с кризисни ситуации и навременна комуникация към всички заинтересовани лица“, допълни Атанасов.

След проведеното гласуване Мария Филипова и Илиана Христова положиха клетва пред депутатите и благодариха от трибуната за гласуваното им доверие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай