Депутати си честитят  Деня на палачинката

Наполеон изтървал печивото от тигана и загубил Москва

Депутати си честитят  Деня на палачинката | StandartNews.com

„Днес е международният ден на палачинката. В цял свят го празнуват. Честит празник, колеги от ГЕРБ". С тези думи се обърна към депутатите от управляващата партия в правната комисия юристът от ДПС Хамид Хамид.

Повод за закачката му бе отказът на ГЕРБ от високия праг на преференциите, което бе първоначално гласуваното в Изборния кодекс, съобщи Канал 3.  "Вторачени в преференциите, подминахте много по-важни ограничения на права, като възможността на българските граждани извън ЕС да гласуват на евровота и използването на майчиния език в изборната агитация", каза още депутатът, известен и като автор на фразата към ГЕРБ: "Скоро ще ви стане много смешно с предсрочни избори”.

Обръщането на палачинката отдавна е масова практика в политическата кулинария у нас. Затова и репликата на Хамид предизвика оживление, а не раздразнение. Депутатите от ГЕРБ я взеха назаем, за да поздравят колегите си от БСП, които, независимо от бойкота, се появиха в парламента, за да стиснат ръката на руския премиер Медведев.     

Зевзеци от БСП пък им припомниха, че в историята на палачинката също има ярка руска следа още от времето на Наполеон. Преди всяка битка, великият пълководец правил по няколко от тях, като внимавал, при обръщането им в тигана да не падат на земята, защото било лоша поличба. Но легендата разказва, че само един път изтървал палачинката и това било точно преди битката за завладяването на Москва. 

В Русия този празник се чества всеки 17 февруари, а в САЩ - в деня на Марди гра в зависимост от Великденските пости. При нас е всеки Сирни вторник.
Американски е рекордът за най-високо хвърляне на палачинка през 2010 година - 9,47 метра. 15 години по-рано там е направена и най-голямата - с диаметър 15 метра. Най-скъпото ястие пък се предлага в заведение в Манчестър, където плънката изобилства от омари, трюфели и хайвер, а цената е внушителна - 800 лири за порция.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай