Депозират парите за F-16 в банка в Ню Йорк

Според Менда Стоянова в момента България е в изключително добро финансово състояние

Депозират парите за F-16 в банка в Ню Йорк | StandartNews.com

Парите, с които ще бъдат платени осемте изтребителя F-16 и тяхната екипировка, няма да бъдат платени още сега, а ще се депозират в нюйоркска банка, откъдето производителят ще има достъп до тях, стана ясно от изявление тази сутрин по БНР на председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Не съм в течение не подробностите по преговорите за закупуване на изтребителите F-16 и не мога да кажа какви варианти е имало за плащането им, заяви Стоянова.

„Това, че трябва да се платят предварително не е точно – те не се плащат предварително, просто парите за тези самолети – 2,126 млрд., ще преведени по наша сметка, депозирани във Федералната банка на Ню Йорк и там ще чакат за плащане тогава, когато има определена свършена работа. Така че не бихме могли да кажем, че това е плащане, но от гледна точка на бюджета е плащане“, коментира Стоянова.

Според нея в момента България е в изключително добро финансово състояние.

„Освен това не по-малко важно е това, че има над 10 млрд. свободни средства във фискалния резерв – т.е. имаме готови пари, които можем да преведем още утре. И смятам, че по-подходящо време от това – да се разплатим за тази огромна покупка, която ще се направи тази година, едва ли ще се намери“, подчерта Менда Стоянова.

Вероятно ще завършим година на кешов дефицит под 2%, както е записано в българския закон и в правилата от Маастрихт, каза още тя по повод стремежа на България да се присъедини към „чакалнята“ еврозоната – ERM II.

„По-важното е, че по европейската методология дефицитът не се отчита на кешова база, а на това, какъв ангажимент е поет и кога ще бъде изпълнен. В този смисъл по европейската методология България няма да бъде на дефицит тази година“, допълни Стоянова.

И посочи, че сумата на субсидиите на партиите не ѝ е мястото в Закона за държавния бюджет, а в Закона за политическите партии.

Парите от 1 лев субсидия няма да стигнат на ГЕРБ в този размер, в който досега и нашата, и други партии са имали изборни и други кампании, текущи разходи, поддържка на офиси, каза още тя.

„Не се притеснявам, че ще има финансиране от юридически или физически лица, защото това представлява абсолютно прозрачно финансиране“, изтъкна Менда Стоянова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай