ДБГ иска ПОС-терминали в държавните институции

ДБГ иска ПОС-терминали в държавните институции | StandartNews.com

Движение България на гражданите предложи решение на проблема с различните такси, които плащат гражданите за едни и същи държавни услуги. До 1 март 2017 година на всички гишета на държавната администрация и съда трябва да има ПОС-терминали за плащане на услугите, посочи депутатът от РБ Антони Тренчев по време на Националния съвет на ДБГ, който се провежда в гр. Банско.

С допълненията в Закона за държавните такси се предлага решение на проблем, който засяга и вбесява всеки български гражданин – банковите такси, които всеки плаща, когато трябва да ползва държавна или съдебна услуга. При изкарване на лична карта всеки българин в момента плаща 6 лева банкова такса при цена на документа 36 лева, което е 17% оскъпяване на услугата. В различните РПУ таксите за банковия превод на сумата също са различни. Ако си вадите свидетелство за съдимост, таксата ви е 100 % - 5 лева, колкото струва и самата услуга да придобиете свидетелството – това вбесява гражданите, даде примери Тренчев.

Затова ДБГ предложи две решения – първо, въвеждане на ПОС-терминали на всяко гише, където държавна администрация или съд предоставят услуги, за да могат хората да избягват банковите такси като плащат с дебитните си карти. И второ, забрана за дискриминационно третиране на плащанията, която се изразява в това, че банките са длъжни да въведат едни и същи такси за гражданите, когато плащат към държавата и към частно лице. Тези такси сега са различни и ощетяват гражданите, обясни промените на РБ в Закона за държавните такси Антони Тренчев. 

Контролът ще осъществява Комисията за защита на потребителите, която ще глобява всяка институция, в която няма ПОС-терминал след 1 март 2017 година. Глобата ще е 2000 лева на месец, както и да санкции за банките от 500 до 2000 лева за всеки дискриминационен превод. Въвеждането на ПОС терминали ще остави в джоба на гражданите около 30 млн. лева, изчислиха от ДБГ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай