Дават 3 млн. за тоалетните в затворите

Дават 3 млн. за тоалетните в затворите  | StandartNews.com

Правителството отпуска 3 млн. лв. за ремонт на тоалетните в затворите. Обновяването на санитарните възли ще започне до края на годината, увериха от Министерството на правосъдието. Ще бъдат изградени и тоалетни в килиите, където досега не е имало такива и се е налагало на хората, лишени от свобода, да ползват общи помещения. Това са основно килии в Бургас, Варна и Сливен.

"Ние имаме проблем със санитарните възли и това е част от констатации на Европейския съд за правата на човека и на Комитета против изтезанията за лоши условия в българските затвори", коментира зам.-министърът на правосъдието Красимира Филипова. През нощта затворниците са под ключ след вечерна проверка и при такива нужди трябва да се вика надзирател да отваря или се използват кофи и шишета. За да се облекчи положението на пандизчиите, държавата е осигурила средства и са отпуснати 3 млн. лева.

"До 1 декември ремонтите трябва да са факт, за да можем да отговорим на изискванията", обясни Филипова. Вече са направени съответните технически обследвания и проектиране. В момента приключват обществените поръчки, след което ще започнат ремонтите. Предстои и откриването на ново затворническо общежитие от закрит тип в Дебелт. Където е необходимо ще бъдат направени корекции, за да се покрият изискванията за минимум 4 кв. м жилищна площ за всеки затворен, тоалетни във всяка килия, осигурено осветление и проветрение. Правят се проверки също така дали на затворниците се дава качествена храна, имат ли си дрехи и обувки, полагат ли се достатъчно добри медицински грижи за тях и с необходимото хуманно отношение. До 1 декември т.г. са замразени висящите жалби и дела пред Европейския съд за правата на човека за лоши битови условия в затворите и арестите ни, за да се даде възможност на държавата да се справи с проблема.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай