Държавата на икономичен режим

И през 2013-а оставаме бедни, безработните се увеличават

Държавата на икономичен режим | StandartNews.com

Държавата мина на икономичен режим. Освен орязването на разходи по министерства, за да се съберат пари за бедните, служебният министър на финансите Калин Христов направи някои ревизии и в бюджета. 400 млн. лева по-малко приходи от планираното ще постъпят в хазната през 2013 година.

Спадът ще се отрази на разходите за инвестиции, които държавата беше заложила в бюджета. Това предвижда средносрочната прогноза за периода 2012-2014 година, публикувана на сайта на Министерството на финансите. Според очакванията на финансовото ведомство приходите в хазната през настоящата година ще се свият с 400 млн. лева спрямо предварително заложеното до 30,192 млрд. лева. Намалението в постъпленията ще дойде от по-ниски приходи от ДДС (70 млн. по-малко), акцизи (-150 млн. лв.) и европейски фондове (-180 млн. лв.). За да се балансира бюджетът, държавата ще ореже 400 млн. лева от заложените капиталови разходи. Това са парите, които правителството на ГЕРБ беше предвидило за инвестиране в активи и ремонти. Така в рамките на настоящата година страната ще плати за изграждането на магистрали, пречиствателни станции и инфраструктурни ремонти 4,961 млрд. лева вместо предвидените 5,361 млрд. лева.

 

1% ръст на икономиката

 

Спадът в приходите ще се отрази и на ръста на икономиката. Бившият финансов министър Симеон Дянков очакваше той да бъде 1,9% за 2013 г. Служебният министър Калин Христов обаче е на друго мнение и занижава тази прогноза до 1%. Негативните тенденции не свършват дотук. Безработицата ще продължи да расте. В рамките на настоящата година заетите ще намалеят средно с 2,4%. Така безработицата ще удари фаталните 13% през 2013 г. През 2014 г. все пак се очаква лек спад до 12,8%.

Увеличаването на безработицата ще окаже "задържащ ефект" и върху размера на доходите. Според прогнозата на финансовото ведомство, те ще нарастват с темпове между  4,5% и 6% в рамките 2013-2016 година.

 

Инфлацията се свива до 1,8%

 

От друга страна, забавянето на растежа на икономиката ще сyвие инфлацията, която ще възлиза средно на 1,8% през тази година спрямо предварително очакваните 3,4%. Дефицитът няма да бъде пипан в реално изражение и ще остане в размер на 1,1 млрд. лева, но ще заема дял от 1,4% от БВП поради по-ниската прогноза за ръст. Очакванията за преки чуждестранни инвестиции в България също не са розови - прогнозата е ревизирана и вече очакваме 127 млн. лева по-малко чужди вложения през годината (до 1,576 млрд. лева) спрямо предварително заложеното. Това лесно може да се обясни с несигурността на средата у нас след оставката на правителството, както и с финансовата стагнация, обхванала почти цяла Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай