Дариткова е за предложението на Пеевски за ДДС

На първо място трябва да се чуят експертите, обясни шефката на ПГ на ГЕРБ

Дариткова е за предложението на Пеевски за ДДС | StandartNews.com

Положително оцени депутатката и председател на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова предложението на депутата от ДПС Делян Пеевски за намаляване на ДДС за хляб и лекарства.

Предложението на Пеевски, оповестено миналата седмица, бе за свалянето на ДДС на хляба до 5%, свалянето на ДДС на лекарствата и безплатни детски градини.

Депутатът от БСП Весела Лечева обяви днес, че социалистите също ще внесат в Народното събрание предложение за намаляване на ДДС за хляба, лекарствата и детските храни.

"Смятам, че темата при условие, че има толкова голяма подкрепа при двете опозиционни партии, би следвало да бъде разгледана", каза Дариткова в интервю за БНТ.

Тя допълни, че по въпроса на първо място трябва да се чуят експертите, които да обяснят какъв би бил рискът за социалните плащания при едно такова намаляване на ставката на ДДС.

За оттеглянето на Цветанов от всички постове в ГЕРБ, Дариткова коментира, че според нея темата трябва да бъде затворена. "Оставката е факт. Оценката е дадена от господин Борисов. Оттук нататък всеки поема своите ангажименти", коментира тя. Дариткова допълни, че вярва, че Цветан Цветанов няма да се обърне срещу партията, защото "е приел завинаги идеята ГЕРБ и няма да изневери на тази идея".

Партиите не са забелязали разликата в субсидиите. "Със субсидията на политическите партии се получи неточно прилагане на разпоредбите на закона", коментира Дариткова. Тя допълни, че гласуваната днес в комисия законодателна промяна дефинира ясно и точно какви са ангажиментите за изплащане на субсидии на политическите партии и как ще бъдат възстановени надвзетите средства, които са около 14,5 милиона лева.

Според Дариткова партиите не са забелязали, че са получили повече средства към субсидията си, защото "никой не е тръгнал да изчислява" и допълни, че критиките на БСП и искането на оставки е некоректно, защото и те са получили субсидия. Според председателя на ПГ на ГЕРБ излизането на БСП от парламента е било грешка, която е била отчетена и от техните избиратели на европейските избори. Дариткова каза, че се надява БСП отново да се превърнат "в тази силна опозиция, която познавахме преди напускането им на парламента". Според нея е важно да се чуват и други гледни точки в Народното събрание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай