ДАНС проверява слушани ли са политици

Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, каза МВР-шефът

ДАНС проверява слушани ли са политици | StandartNews.com

ДАНС стартира вътрешна проверка след сигнала за неправомерно използвани от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) специални разузнавателни средства (СРС) спрямо политици преди проведените на 4 април 2021 г. Това съобщи пресцентърът на ДАНС.

ВИЖ ОЩЕ: Шах. Подслушвани са политици преди изборите?

Според "Демократична България", 32 политически фигури, сред които и водачи на листи са били подслушвани и следени от три звена на служби у нас. Атаката е била само към партии, които критикуват предишното управление.

Опозиционни политици на ГЕРБ в това число дейци и водачи на парламентарни листи са били подслушвани от вече бившите управляващи около парламентарните избори на 4 април, заяви Атанас Атанасов от "Демократична България".

По негови думи незаконното подслушване е извършено от дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР и отделите за контратероризъм на ДАНС и ГДБОП.

"Това се е случвало в началото на изборите и непосредствено преди изборите. Явно тогава им е трябвала информация какви действия ще се предприемат от партиите", твърди съпредседателят на "Демократична България".

Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства е службата, която трябва веднага да се задейства и да извърши необходимите проверки по сигнала от "Демократична България" за подслушване на политици, коментира пред медиите в Пловдив министърът на вътрешните работи Бойко Рашков, който между 2013 е 2018 г. оглавяваше бюрото, но беше отстранен.

Той препоръча бюрото да се самосезира и да извърши необходимата проверка, а не по думите му "да чака министърът на вътрешните работи да им свърши работа".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай