Данов се усъмни в заключение на БАН

Данов се усъмни в заключение на БАН | StandartNews.com

София. Комисия от експерти на БАН, назначена по времето на служебното правителство, е определила, че цели 95% от Черноморската крайбрежна зона (т. нар. зона А) са или дюни, или зараждащи се дюни, съобщи в рамките на парламентарния контрол днес министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов.

"Това е твърде много и по наше мнение би стопирало цялото икономическо развитие на този район", каза министърът.

500 хил. лв. са били отпуснати от служебния кабинет за изготвянето на кадастър с дюните. Това се случи вследствие на скандал с разкопани и препродадени само за ден от държавата и от частни инвеститори 29 декара пясъчни дюни край Несебър в началото на 2013-та година.

Димчо Михалевски, депутат от БСП и председател на комисията по регионално развитие, който зададе въпроса, апелира да се избърза с уреждането на статута на тези територии заради европейските проекти там.

Данов репликира с факта, че е поискал от бюджета за 2014 г. 10 млн. лв. без ДДС за изготвянето на кадастрални карти и регистри в 8 района на София, 13 общински центъра и 27 населени места.

По негова информация, през 2015 и 2016 г. ще са нужни по 13 млн. лв. и така в края на 2017 г. ще има покритие с кадастрални карти и регистри на 40% от територията, като капацитетът на геодезическите фирми е да усвоят суми от този порядък.

Данов съобщи, че от 2001 г. досега изготвянето на кадастъра е финансирано със 79 млн. лв., а агенцията по кадастъра е върнала в бюджета 96 млн. лв. приходи от дейността си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай