Даниел Вълчев: Нормално е опозицията да гласува против Кунева

Даниел Вълчев: Нормално е опозицията да гласува против Кунева | StandartNews.com

Оставката на проф. Тодор Танев и избирането на Меглена Кунева постави три въпроса - има ли необходимата подкрепа правителството, защо кворумът беше толкова нисък и какво се случва в Реформаторския блок. Това заяви пред Нова телевизия бившият образователен министър и член на "Движение България на гражданите" Даниел Вълчев.

"Хората и политическите партии, които са в опозиция, е съвсем нормално да гласуват против кандидатурата на Меглена Кунева. По-интересна е позицията на Патриотичния фронт и АБВ", поясни той.

"Аргументът на патриотите е разумен. Те искаха образователен министър с по-патриотичен фронт, а не с европейски, какъвто е профилът на г-жа Кунева. Що се отнася до АБВ, там нещата са по-комплексни. Тази партия имаше две основания да не подкрепят кандидатурата - едната е, че те оказват голям натиск срещу Борисов за кандидатурата на Ирина Бокова за шеф на ООН, а другата е свързана с антикорупционния закон, срещу който от формацията на Георги Първанов рязко негодуваха", разкри Даниел Вълчев.

"Реформаторският блок отдавна няма Граждански съвет. Неговият смисъл малко се губи, когато повече от половината граждани са министри и депутати. Той беше създаден с лица, посочени от партиите. Например Гроздан Караджов беше посочен от Меглена Кунева", допълни бившият образователен министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай