Даниел Вълчев: Антикорупционният закон не е лош

Даниел Вълчев: Антикорупционният закон не е лош | StandartNews.com

Проф. Даниел Вълчев от "Движение България на гражданите" заяви в ефира на бТВ, че "антикорупципнният закон не е лош в сегашният си вид – в който беше приет в Министерския съвет, но няма да реши всички проблеми с корупцията."

"Нереалистично е да се очаква, че един законов текст ще се справи с толкова тежък социален проблем какъвто е корупцията у нас. Вероятно ще има опити за промяна на текста. В едно недобре организирано общество винаги има опасност определени законови текстове да се използват в нечия полза", добави той.

"Не е важно подписан ли е един сигнал или не", каза Вълчев и даде пример с малките населени места, където хората се познават добре." Напълно естествено е да се страхуват да подадат сигнал срещу кмета. По-важното е да стане ясно дали ще се гледат всички подадени сигнали или само тези, при които са представени конкретни данни, които могат да се проверят в рамките на месец", каза той.

"Очакваме електронното правосъдие да пристигне и у нас. Става въпрос не за заместване на човешката дейност със софтуер, а просто някои специфични дейности да могат да се извършват по електронен път и в електронна форма, обясни той.

Вълчев разказа за предимствата на електронното правосъдие. То би било полезно при справяне с някои проблеми, например бавността, комуникацията, свръхнатовареността на някои съдилища, както и опасността от загубване на документи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай