Дадоха символичен старт на „Южен поток“

Алексей Милер

Дадоха символичен старт на „Южен поток“ | StandartNews.com

София. Днес официално тръгна строителството на българския участък от газопровода „Южен поток". Началото беше дадено чрез символична първа заварка на тръбите на компресорна станция „Расово". Физически това направиха заварчиците Тонев и Ковачев. Събитието беше наблюдавано на видео стена, от гранитна зала в Министерски съвет, от премиера Пламен Орешарски, министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, президентът на „Газпром" Алексей Милер, руският министър на енергетиката Александър Новак и други официални лица.

"С първата заварка реално в България започва да се осъществява огромна инвестиция в размер на 3, 5 млрд. евро", заяви Драгомир Стойнев.

След продължили 4 часа преговори, българските интереси в проекта са били защитени на максимална степен, стана ясно от думите на министъра. Той обясни,че от първия ден на поста е заявил, че "Южен поток" ще се прави при най-благоприятните за страната ни условия. Последните месеци между България и Русия е имало доста тежки преговори, причина, за които са били наследените проблеми от времената преди кабинета "Орешарски", обясни Стойнев. С подписването на два протокола между Алексей Милер и изпълнителният директор на Български енергиен холдинг (БЕХ) Боян Боев, вече всичко е договорено в интерес и на двете страни.

Стойнев обясни, че документите гарантират, че нито българската държава, нито гражданите и, ще носят някакъв риск за осъществяването на проекта. Няма да се предоставят и банкови гаранции. „За мен това е добра стъпка, която ще ни помогне да изведем страната от кризата", заяви енергийният министър. Той допълни, че е било договорено още голяма част от работата по "Южен поток" да бъде извършена от български фирми и така те ще могат да излязат от много тежкото положение. Договорено е още, че проектът ще бъде осъществяван в съотношение 70 % привлечен, 30 % собствен капитал. Това означава, че БЕХ ще трябва да вземе заем от 620 млн. евро, обясни енергийният министър. Обезщетението за него ще бъде единствено дивидентите от транзитните такси, които ще се получават за пренос на руското синьо гориво.

По друг наболял проблем през последните месеци също е бил постигнат успех. Договорената по-рано лихва от 8 % е била намалена на 4, 25 %, което отговаряна интересите на българската страна. Стойнев обясни също, че страната ни ще получава дивидент още от 2018 година, а не както беше според предишното споразумение след 15-та година от потичането на газа. Министърът изчисли, че за периода 2013- 2043 г. България ще получи 2, 8 млрд. евро, които ще влязат и в бюджета.

Другият подписан протокол урежда юридическите аспекти по проекта. Документът гарантира, че "Южен поток" ще се осъществява и работи в съответствие с действащите регулации, както в България, така и в ЕС. Това означава, че достъп до газопровода ще може да се предоставя и на трети страни, което е било договорено на преговорите, съобщи още Стойнев. Това беше един от основните въпроси, които се дискутираха и между "Газпром" и Брюксел, тъй като от руската компания искаха газопроводът да получи дерогация от третия либерализационен пакет на ЕС, който изисква всяка газова тръба да предоставя услуги за пренос на гориво и на страни и компании, които не са нейни собственици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай