Чужденци ще купуват земя след 3 години уседналост

Чужденци ще купуват земя след 3 години уседналост | StandartNews.com

София. Народното събрание прие на първо четене Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

 

Остава изискването за 3-годишна уседналост в България за чужди граждани и фирми, които искат да купуват земеделска земя у нас. Измененията бяха подкрепени от 159 депутати, нямаше „против", а 7 души се въздържаха, предаде Фокус.

 

Законопроектът беше внесен от Светла Бъчварова от Коалиция за България и група народни представители. Преди месец Конституционният съд отмени забраната за продажба на земя на чужденци, а депутати от БСП внесоха изменения.

 

Фирмите с регистрация по българското законодателство по-малко от три години ще могат да придобиват право на собственост върху земеделски земи, когато съдружниците в дружеството, членовете на сдружението или учредителите на акционерно дружество са пребивавали непрекъснато 3 години у нас.

 

Купувачите ще трябва да представят пред нотариуса декларация за произхода на средствата за придобиване на земята, ако са физически лица, а фирмите - документ, доказващ произхода на средствата за придобиване на земята.

 

Предвиждат се изменения в реда и условията за отдаване под наем на пасищата и ливадите от държавния и от общинския поземлени фондове - да се отдават без търг на собственици или ползватели на животновъдни обекти, регистрирани в Системата за идентификация на животните и регистрация на животновъдните обекти на БАБХ, пропорционално на техния брой и съобразно вида и местообитанието им. За да не се счита това за държавна помощ, в законопроекта е предвидено то да се извършва по пазарни цени.

 

Пасищата и ливадите, които не са отдадени на животновъдите, ще могат да се предоставят чрез търг и на лица, които поемат задължението да ги поддържат в добро земеделско и екологично състояние.

 

Със 142 гласа "за", 1 "против" и 24 "въздържал се" парламентът прие на първо четене промени в закона за собствеността и ползването на земеделските земи, внесени от ГЕРБ, които предвиждат държавни и общински мери и пасища да се отдават на животновъди чрез търг на два етапа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай