Човек на Оланд става вице на Сергей

Човек на Оланд става вице на Сергей  | StandartNews.com


Париж. Близък съпартиец на френския държавен глава Франсоа Оланд ще бъде посочен от соцлидера Сергей Станишев за вицепрезидент на ПЕС. Имената на заместниците на Станишев в Брюксел за новия му мандат ще станат официално ясни след одобрението им от Президиума на европейските социалисти. След гласуването на пълния президентски мандат на Станишев в събота на 9-тия конгрес на ПЕС ще започнат и разговорите за негови заместници.

От сега се знае обаче, че за генерален секретар Сергей ще посочи германецът-социалдемократ Ахим Пост (ГСДП). Пост е бил дълги години международник на партията си и Станишев познава отблизо работата му, обясниха лаконично от екипа му. Безрезервната подкрепа на германците за Сергей преди месец и половина бе дублирана и от френските социалисти. Новият френски лидер на социалистите Арлен Дезир (близък до Оланд) също е в лобито на Станишев и отсега се знае, че именно от него Сергей ще поиска свой заместник.

Екипът на социалист №1 е от голямо значение, тъй като именно с него Станишев ще тръгне на европейските избори през 2014 година, когато ще се гласува новия Европарламент. Лично сегашният му председател Мартин Шулц определи Станишев като лидерът на ПЕС, който за броени месеци е "постигнал консолидация в семейството на социалистите и социал-демократите". Според запознати, Шулц е визирал и срещите на премиерите-социалисти преди заседанията на Европейския съвет, които се провеждат вече почти година именно по инициатива на Сергей. Заедно с ключови леви лидери Станишев ще започне консултации и за единна кандидатура на ПЕС за председател на Европейската комисия. По думите му той трябва да е "авторитетна, обединителна и добре позната фигура".

Всяка от партиите в ПЕС има право на номинации за поста. Неофициалните коментари по темата следват само в една посока, а именно-останалата единствена кандидатура на Сергей за президент на ПЕС е ясен знак от соцлидерите за балансираната му политика. Това в Брюксел се разчита като синхрон между малките и големите политически формации и интересите на партиите от източния и западния блок.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай