Човек на ГЕРБ посочи кога Рая Назарян ще стане служебен премиер

По думите му не трябва да се правят прибързани реформи, както е станало с промените в Конституцията

Човек на ГЕРБ посочи кога Рая Назарян ще стане служебен премиер | StandartNews.com

Източник: бТВ

Едва ли някой може да бъде заставен да стане министър-председател, ако не иска. Това заяви в интервю за бТВ бившият народен представител от ГЕРБ-СДС и бивш председател на Комисията по конституционни въпроси Радомир Чолаков. 

"Ако президентът настоява Рая Назарян да стане служебен премиер, тя ще трябва да приеме в даден момент", констатира той.

По думите му не трябва да се правят прибързани реформи, трябва да се направи широка дискусия затова как искаме да живеем изобщо. Много бързо променихме Конституцията, защото ПП-ДБ решиха, че това е историческият прозорец за промени в основния закон, коментира Чолаков.

"Ако не беше натоварена толкова с идеология, ако имаше повече дебат - щеше да стане по-добре. Добре, че КС отмени част от промените. Беше създаден един климат, в който политическите сили решиха набързо да се променя", посочи бившият депутат.

"Разделянето на ВСС беше прибързано решение, имаше и други противоконституционни решения. Главният прокурор вече не е неприкосновен, това бе едно от добрите решения, имаше и други. Колегите от ПП-ДБ трябва да са доволни с ограниченията на правата на президента. В ГЕРБ никога не сме го искали", разкри още Чолаков.

"10 години се приказваше, че ГЕРБ пречи на конституционните реформи, затова ги подкрепихме - това е отговорност. Но ПП-ДБ така и не признаха, че някои от промените са лоши. На всички им мина идеята, че трябва да се свика Велико народно събрание. И до ден-днешен не мога да си обясня защо трябваше да се започва с тази Конституция. Тази сглобка можеше да свърши много повече полезни неща. Загубихме историческо време", оплака се Радомир Чолаков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай