Чобанов: Парите на кметовете не се дават на партиен принцип

Чобанов: Парите на кметовете не се дават на партиен принцип | StandartNews.com

София. Подходът за инвестиционната програма "Развитие на регионите" не беше на партиен принцип. Това заяви финансовият министър Петър Чобанов във връзка с разпределението на средствата, които правителството отпусна за кметски проекти.

 

Чобанов заяви, че през последните 4 години изобщо не е имало процедура за избора на средства. Според данните, които финансовият министър представи, от юли 2009 г. до декември 2013 г. общо разпределените средства за общините са в размер на 500 милиона лева. 70% от ресурсите са получени от общини, чийто кметове са на ГЕРБ, 8 % от общини с кметове на БСП и 4 % - с наместници на ДПС. Сега правителството определи 500 милиона в публичната инвестиционна програма, които да бъдат разпределени само за тази година. 350 милиона от тях ще отидат за регионите, а 150 милиона ще бъдат дадени на министерствата. "126 милиона или 36 % ще отидат за общини на ГЕРБ", обясни финансовият министър.

 

От думите му стана ясно още, че ресурсът от инвестиционната програма ще може да се преразпредели и през годината, а общините ще могат да кандидатстват и за парите, дадени на министерствата. Следобяд Чобанов има среща с Националното сдружение на общините, където ще представи и данни за разпределението на средствата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай