Чобанов: Няма да има нов външен дълг през 2014 г.

Чобанов: Няма да има нов външен дълг през 2014 г. | StandartNews.com

Подкрепата за ликвидността на банковата система ще бъде използвана само при нужда

"Подкрепата за ликвидността на банковата система ще бъде използвана само ако се наложи. Буферът е налице, но той няма да се отрази на разходите на правителството". Това казва министърът на финансите Петър Чобанов в интервю за агенция Ройтерс и допълва, че банковата система в България е с висока капиталова адекватност и ликвидност. Според него одобрената от ЕК схема за предоставяне на ликвидност на българските банки на стойност 3,3 млрд. лв. няма да повлияе на планирания бюджетен дефицит от 1,8% от БВП. Министър Чобанов добавя, че правителството поддържа прогнозата си за ръст на икономиката с 2,1% през тази година и с 2,5% през 2015 г. Наблюдава се акумулиране на вътрешни инвестиции, "което ни дава увереност, че нашата прогноза за тази година е постижима", казва Чобанов, уточнявайки, че ръстът им е над 4% през всяко от последните две тримесечия.

Министърът на финансите заявява още, че международните инвеститори са показали доверието си в България, след като през миналия месец страната набра близо 1,5 млрд. евро на международните капиталови пазари със само 2,95% купон за емисия 10-годишни облигации. Книжата бяха пласирани при реална доходност от 3,055%, а мениджъри на емисията бяха HSBC, Citi и JP Morgan. Министърът припомня, че на предхождащата емисия през 2012 г. купонът е бил 4,25% (4,436% реална доходност). Чобанов уточнява, че страната ни излиза рядко на международните пазари и то само когато има нужда, и че през тази година това е малко вероятно да се случи отново.

Притежателите на доларови ценни книжа, издадени от Корпоративната търговска банка, ще бъдат защитени и не се изисква да допринесат за нейното спасяване, казва министър Чобанов. Падежът на облигациите е на 8 август. "Ние ще следваме съществуващия регламент и в съответствие с действащото законодателство притежателите на ценни книжа ще бъдат защитени", подчертава той. Чобанов отбелязва, че при необходимост държавната Българска банка за развитие ще осигури допълнително капитал за КТБ, ако това не бъде сторено от акционерите, сред които са суверенният фонд на Оман и руската ВТБ. Министърът посочва още, че КТБ в момента е подложена на външен одит, разследват се и твърденията за нарушения в нейното управление. Той не посочва колко точно ще струва спасяването на банката, но добавя, че банковият сектор на България има добро съотношение между капиталова адекватност и ликвидност и спокойствието е възстановено.

Чобанов коментира и проекта "Южен поток" като подчертава, че той е много важен както за България, така и за ЕС. Но добавя, че "ние сме страна член на ЕС и ще се придържаме към правилата на ЕС".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай