Чобанов не иска да гледа цените на касата

Чобанов не иска да гледа цените на касата | StandartNews.com

София. Финансовият министър Петър Чобанов не иска да гледа цените на клиничните пътеки и прегледите, които плаща НЗОК. Това става ясно от официално становище на министъра до директора на здравната каса д-р Румяна Тодорова, в което трябва да изкаже мнението си за цените и обемите на медицинските дейности през следващата година.

В писмото си финансовият министър отново заявява, че през 2014 г. трябва да бъдат предприети сериозни мерки за оптимизиране на плащанията за болнична помощ. Освен това той добавя, че ще подкрепи промени в Закона за здравното осигуряване, с които да отпадне задължението му да се произнася за цените и обемите на медицинските дейности, защото това е извън основните му компетенции.

Решават за цените на пътеките в сряда

В сряда Надзорният съвет на касата и лекарският съюз трябва да решат какви ще са цените на клиничните пътеки и прегледите за догодина. Това трябваше да стане в понеделник, но Надзорният съвет отново не успя да се събере на поредното си заседание. В сряда лекарите очакват да се вдигнат минимално цените на някои пътеки в областта на хирургията и гинекологията. Ако това не стане, най-вероятно те няма да подпишат нов рамков договор. Решение за това медиците ще вземат в събота и неделя на събора си в София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай