Чакъров: Реформи в здравеопазването са наложителни

ДПС отказа да подкрепи Бюджет 2020 в частта му за здравеопазването

Чакъров: Реформи в здравеопазването са наложителни | StandartNews.com

Колегите от ГЕРБ управляват вече 10 години с малко прекъсване, така че реформите в здравеопазването са крайно наложителни. За съжаление на този етап колкото и средства да се наливат, те отиват в една нереформирана система, заяви депутатът от ДПС доц. Джевдет Чакъров в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по Канал 3. той отговори на въпрос защо народните представители от движението отказаха да подкрепят новия бюджет за здравеопазване за 2020 г.

"Бюджетът на НЗОК беше 800 милиона, сега е 4,5 милиарда лева - нека пациентите сега да кажат дали има подобрение. По анализ на Световната банка и Европейската комисия разходите у нас не са по-малки от европейските страни. В европейските страни е нормално до 15% доплащане от пациентите, при нас е до 40%. Всички тези диспропорции са заложени и в новия бюджет", посочи доц. Чакъров.

Колегата му доц. Георги Йорданов, депутат от БСП, добави, че в България вече 10 години така и няма електронна информационна система в здравеопазването. "Първо трябва да имаме информация каква е потребността от медицинска помощ на българските граждани. Нямаме ги тези сведения, в България над 10 нямаме електронна информационна система - без нея не можем да планираме нищо", изтъкна доц. Йорданов.

 Той призова колегите си от ГЕРБ и ДПС да възприемат едно от предложенията на групата на БСП: "Искам да заостря вниманието за едно предложение, което искрено се надявам колегите от ГЕРБ и ДПС да приемат - ние предлагаме лекарствата за децата до 14 г. да са напълно безплатни", каза доц. Йорданов.

По думите му "навсякъде се инвестира в извънболничната помощ, при нас е точно обратното - и всяка година бюджетът се увеличава". "С този бюджет, който е copy-paste на миналия, с леко вдигане, не постигаме нищо. Както каза доц. Чакъров - продължаваме да получаваме още от същото, което, обаче, не ни трябва", цитира колегата си Георги Йорданов.

Според Борислав Борисов от ГЕРБ много скоро ще влезе в действие системата за електронна търговия от дългоочакваната електронна система в здравеопазването. "Нещата не се случват, както ни се иска на всички, но тестовете са приключили за електронната търговия, и всеки момент очакваме тя да заработи. Това означава болниците да купуват лекарства централизирано от тази платформа, може би от началото на 2020 г.", изрази надежда фармацевтът.

За освободените временно директори на "Пирогов", на Специализираната болница за активно лечение по детски болести и на болница "Лозенец", докато тече разследването кой е виновен за смъртта на 3-годишния Александър, доц. Йорданов каза: "За тази координация (между болниците) отговаря Министерство на здравеопазването, а не директорите - те отговарят за собствените си болници. Не искам да се изказвам, болката е много голяма, тежестта е много голяма, но мисля, че е много несправедливо директорите да понесат отговорността върху себе си", каза доц. Георги Йорданов.

Колегите му от НС Борислав Борисов и доц. Джевдет Чакъров се обединиха около мнението, че на въпроса за отговорността би трябвало да отговори разследването на прокуратурата. "Мисля, че премиерът чисто човешки и емоционално реагира. А кой е виновен - нека да оставим компетентните органи, ако има виновни, те със сигурност ще понесат своето наказание", заяви Борислав Борисов.

"Първо бих искал да поднеса най-искрени съболезнования на опечаленото семейство. Болката и тъгата е безмерна, да не дава Господ да има повече такива случаи. Аз също споделям казаното от колегата - нека компетентните органи да извършат проверката, да се изяснят обстоятелствата и да се взимат адекватни мерки", заяви доц. Чакъров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай