Събота,

Чакат вето на президента върху изборните промени

От: Редактори -
A
A
A

Вероятно е президентът Румен Радев да наложи вето на последните промени в Избирателния кодекс, заяви пред БНТ бившият министър Даниел Вълчев. Той посочи, че основните проблеми на българските избори са манипулирания вот и подмяната на изборни резултати. „Двата големи проблема в българските избори са технологичния вот и откраднатия вот“, каза Вълчев.

Според юриста избирателната активност у нас не е ниска, но проблемът с мъртвите души в избирателните списъци, прави нещата да изглеждат така. Вълчев смята, че избирателната система също не проблем, тъй като "идеална система за отчитане няма".

Той обаче посочи, че възможностите за въздействие на избирателите и липсата на контрол при преброяването на гласовете в малките населени места, могат да се отразяват на окончателните резултати. „Не е възможно да се откраднат цели избори, но ако нещата са на кантар, може сериозно да се повлияе“, обяви Вълчев.

Юристът коментира като "неуважение към хората" повишаване на прага на преференциите. Според него то е резултат от липсата на доверие от страна на политическия елит към възможността на избирателите да вземат решения.

Вълчев коментира, че в последните поправки проблемни са и решенията за намаляване на мнозинствата в ЦИК за вземане на решения, както и ограничаване на обжалваемостта на актовете на избирателните комисии.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички