Чака се Ананиев за Деня Х, не Брюксел

Влизаме в октомври без макрорамка на бюджета

Чака се Ананиев за Деня Х, не Брюксел | StandartNews.com
  • Влизаме в октомври без макрорамка на бюджета


Идва ли денят Х за оставката на Борисов? Очакванията за съкрушителен европейски доклад върнаха надеждите на протестиращите, че макар площадите у нас да заглъхват, ехото от Брюксел ще прогони Борисов от властта.
За да се възползват от прииждащата евровълна, Отровното трио в аванс обяви четвъртото си Велико въстание, а Елена Йончева обиколи чуждите телевизии да промотира резолюцията антиБългария.
Мълвата - Борисов хвърля кърпата на 4-ти октомври, ден след въстанието и в навечерието на заседанието на Европарламента, обиколи за часове държавата и акостира в опозиционните сайтове.

Появата на доклада доста охлади мераците
Той изобилства от критики, но не ни описва като черната овца на Европа. Изводите, че "независимостта на съдебната система в България е на задоволително ниво", "достъпът до правосъдие също се нуждае от подобрение". "Правната рамка за борба срещу корупцията до голяма степен е налице, но предизвикателствата остават", "липсата на прозрачност по отношение на собствеността над медиите в България буди притеснения" пък дадоха повод и управляващи, и опозицията да четат документа както Дявола Евангелието. А лелеяното заседание в пленарната зала на Европарламента, което се очаква в понеделник, все още е под голям въпрос.
Доста наивно е да си мисли, че Европа не следи под лупа какво се случва в България. Но е факт, че на фона на острите дебати в САЩ, арестите в Беларус и ракетите в Нагорни Карабах, европейският център на прожекторите няма как да е София. Пък и Борисов добре е овладял знаците, особено геополитическите. Обещава нови изтребители, кръжи над трасето за Балкански поток. Чрез Каракачанов праща хабер, че ще сторим нови кораби, чрез Петкова - че няма заден за АЕЦ "Белене".
Маршрутът на джипката му все повече се ориентира от магистралите към селата, а държавни пари се обещават не на разглезените заможни столичани, а на отрудените възрастни хора из страната.

Новият му приоритет вече е "Другата България"
- там, където има полета, не жълти павета, а шумът на трактора отдавна е приглушил писъка от вувузела.       
Само за последната седмица той обяви, че 50-те лева за пенсионерите остават за цялата зима,  150 милиона отиват за ремонт на междуселски пътища, пари ще има за училища и детски градини, средства се заделят за малките ВИК-та, строят се нови язовири, за да няма воден режим. Нареди на подчинените си спешно да направят работни групи с малките кметове, така че парите им да не остават в големите общини.
Дали обещанията ще станат реалност?

Всичко зависи от бюджет 2021
Днес политическите прогнози валят отвсякъде, но икономическите са пълен дефицит. За първи път откакто е на власт, Борисов не е обявил макрорамката за догодина. Мераци за по-големи разходи имат всички ведомства, но бюджетният дебат няма как да за почне без финансовия министър да покаже поне цифрите за очаквания БВП, инфлация и безработица за догодина.
Забавянето на цифрите си има своето обяснение -този път бюджетът ще се напасне много по-сложно. От една страна - предизвестеният спад на икономиката ще наложи орязването на куп разходи, а от друга - предизборните обещания ще помпат раздуването им.
Коалиционните партньори трудно ще си стиснат ръцете - едните искат заплатите на администрацията да се вдигнат с 30 процента и  учителите да получат двойно, другите - всички пенсии да се индексират. От едната страна стои обновяването на армията, от другата - преобразяването на селата. А бизнесът и кметовете даже не са влезли в наддаванията.
Вярно е, че финансовият ни министър е най-добрият бюджетар на държавата за последните 25 години. Но тупането на топката с основния закон на хазната показва, че или той още напасва приоритетите. Или че този кабинет няма да внася бюджета.
Това е важният ден Х, който всички чакат. Защото са наясно, че когато Ананиев сложи на масата очакваните сметки, друг ще е дневният ред на държавата. И за политиците, и за протеста.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай