Бюро жалби на плажа

Бюро жалби на плажа | StandartNews.com

Проверки за качество на храната, условията на плажа и безопасността на авкапарковете започва Комисията за защита на потребителите. Инпекторите ще следят на място спазват ли се правата на туристите.

Инспекторите влизат в аквапарковете, проверяват чистотата на водата

КЗП отваря приемни до брега, за да следи концесионери и търговци

Масирани проверки на туроператори, заведения за хранене и атракциони по морето започва Комисията за защита на потребителите. Това обяви председателят на регулаторния орган Димитър Маргаритов. Освен това ще има изнесени приемни на комисията във всички курорти, те ще бъдат на открито, като някои от тях най-вероятно ще бъдат разположени на самия плаж, каза още Маргаритов. Той призова потребителите да са по-бдителни, когато резервират своите почивки, и да се уверяват в автентичността на туроператорите - дали са вписани в регистъра към Министерството на туризма и дали са си платили съответните застраховки. В момента КЗП разглежда общите условия на над 50 туроператора у нас, бе съобщено още на първата пресконференция на КЗП в новия й състав, който бе назначен преди около месец. В него влизат още членовете Константин Райков и Константин Арабаджиев. Те посочиха, че за периода откакто са на този пост, са получили 1000 сигнала, които отговарят на средногодишния брой от над 15 хил. подадени сигнала от граждани.

Точните адреси на приемните по родното Черноморие ще бъдат обявени допълнително до края на май.
От Комисията за защита на потребителите обърнаха внимание, че туроператорите често злоупотребяват с клиентите си, като посочват в официалния договор опция в тяхна полза - "изключване на всякаква отговорност по време на почивката". До момента в КЗП са разгледани 26 подобни случая и са съставени съответните санкции.

Акцент при проверките на инспекторите ще бъде безопасността на атракционите и аквапарковете, защото те най-често се ползват от деца, а сигурността им е на първо място. Главно ще се проверяват водните пързалки и съоръженията около тях. Температурата и почистването на водата в парковете също ще бъдат обект на интерес от страна на инспекторите, тъй като често там има нарушения.

Засилен контрол се очаква и в заведенията за хранене и хотелите. На прицел ще са хигиената и качеството на храната, която се предлага в ресторантите. Инспекторите ще взимат под внимание дали менютата на кръчмите са на български език и обявените цени са в лева и дали са обявени с ДДС.


Спасяват сезона с по-ниски цени

Курортното село Кранево тази година спасява сезона с по-ниски цени спрямо миналата година, споделиха от бранша в Кранево. Средно пакетите се предлагат с 10 на сто по-евтино спрямо същия период на миналата година. Проблемът лятото в курортното село да е застрашено е от отлива на рускоговорещи туристи. Браншът основно приемаше деца от Русия, Украйна, Молдова, Беларус, които тази година почти отсъстват от родното Черноморие. Браншът опитва да замести тези туристи с гости от Чехия, Полша, Унгария, но засега, казват, че записванията са слаби. Иначе селото се подготвя за лятото, като тече и рехабилитация на коритото на река Краневска, което пострада при наводнението миналата година. Показател, че може би сезонът няма да е много успешен, е и фактът, че все още няма желаещи да наемат търговски обекти по главната улица в селото. Средно наемът на магазин се движи между 3 и 4 хил. лв. за сезона, но прогнозите за слаб сезон плашат търговците, които не проявяват интерес към обектите в Кранево.

Мерят чисто ли е морето

Сензорни станции ще предават в реално време данни за чистотата на морската вода във Варненския и в Бургаския залив. Това съобщи вчера директорът на Института по океанология във Варна проф. Атанас Палазов. Състоянието на морската вода ще се мери чрез подводни и повърхностни сензорни станции. Подводните ще са поставени на дълбочина между 20 до 30 метра и ще отчитат скорост и посока на вятъра, плътност и проводимост на морската вода, разтворен кислород. Освен това лаборатория ще анализира приоритетни вещества и специфични замърсители в морето, като тежки метали, органични замърсители и токсични вещества. Ще се изследват и пластмасовите микрочастици в рибите.

558 нови вили до водата за 3 месеца

Масово се строят вили край морето. Това е и водещият сегмент в жилищното строителство в страната. Броят на въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради през първите три месеца на 2015 г. е 558. Сред тях най-голям е делът на къщите - 75.3%. Блоковете са 13.2%, съобщават от НСИ.
Най-много жилищни сгради са въведени в експлоатация в областите Бургас - 64 сгради с 337 жилища в тях, Пловдив - 63 сгради със 162 жилища, и Варна - 59 сгради със 194 жилища.
Нещо повече, в сравнение с първото тримесечие на 2014 г. се наблюдава увеличение само на броя на къщите по Черноморието, докато при другите жилищни сгради има спад.

Хотели пестят от готвачи и камериерки

Наемат работници на парче в зависимост от гостите

Хотелите този сезон масово пестят от готвачи и камериерки. Въпреки че трескавата подготовка за сезона в курорта Слънчев бряг е в разгара си, собствениците много предпазливо наемат персонал. Причината е, че резервациите тази година са по-малко най-вече заради отлива на руски туристи.

Работниците тази година се наемат на парче в зависимост от това колко туристи се очакват в хотелите. Много от собствениците планират да вземат на работа допълнителен персонал в разгара на сезона. Ремонтите на хотелите също са по-пестеливи. Повечето хотелиери признават, че са решили да пестят от задължителните реновации заради очаквания отлив на туристи. Само най-големите комплекси в източната зона на Слънчев бряг обновяват базата си. Останалите разчитат по-скоро на козметични ремонти като боядисване и освежаване. Плажните ивици обаче навсякъде се почистват, заведенията там се обновяват, садят се палми и градинки.

Първите туристи вече са и в хотелите. Броят им е по-малък в сравнение с миналите години. В момента в Слънчев бряг почиват около 3-4 хиляди души предимно от Германия, Великобритания и скандинавските страни. В сравнение с миналата година спадът на руснаците е най-осезаем, както сочеха и прогнозите. Засега отливът на братушките е около 35-40%. Хотелиерите обаче смятат, че в пика на сезона този спад може да намалее до 20%. Най-атрактивните хотели в курорта вече са с резервации за 50% от базата си за юни. За юли и август, когато е пикът на сезона, предварителните записвания са достигнали заетост на 90%. Драматично обаче е положението в западната част на курорта, където основно има комплекси от апартаменти. Много от тях са празни и има голяма опасност да работят само през юли и август или изобщо да не отворят.
Въпреки трудностите официалното откриване на сезона в курорта предстои и то на два пъти. Години наред Съюзът на собствениците дават старт отделно от ръководството на "Слънчев бряг" АД. Най-вероятно това ще се случи през първата и втората десетдневка на месец юни.

Чакаме половин милион руски туристи

Около половин милион ще са руските туристи по нашето Черноморие това лято, прогнозира Димо Желев, организатор на "Travel Academy". Според него проблемът с прогнозирания спад на летуващите у нас руснаци тази година е преекспониран. "В началото прогнозите сочиха, че спадът ще е около 80%, но вече данните показват, че в най-лошия случай той ще бъде около 20%", каза Желев. Очаква се да има много резервации в последния момент. Желев подчерта, че е важно да функционира Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), защото така ще има точна статистика за всички туристи, които идват у нас. Сега хотелите не отчитат част от нощувките. Например, по данните на НСИ, по Българското Черноморие през лято 2014 е имало 299 000 руски туристи, а всъщност се оказва, че броят им е около 656 000, обясни Димо Желев. Той каза, че туристическият бранш е по-скоро против въвеждането на система с ваучери за почивка. Така туроператорите ще бъдат ощетени, защото ще бъдат заменени с оператори на ваучери. "Освен това по този начин се изкривява пазарът - с предвидената квота от 240 млн. лв. за ваучери за почивка данъчните постъпления ще бъдат с около 50 млн. по-малко", твърди той. Според него няма да е нужно да се създаде Гаранционен фонд, който да заменя застраховката професионална отговорност на туроператора. Може да се работи само по подобряване на тази система за задължително застраховане. "Гаранционният фонд ще е добър за банковия сектор, но не и за туристическия", коментира той.

Фестивали подпомагат хотелите

За първи път община, голяма туристическа фирма и компания - промуотър, обединяваме усилия, за да предложим един качествен продукт на хората, каза за "Стандарт" кметът на Каварна Цонко Цонев. Той обясни, че става дума за тазгодишното издание на Каварна рок фест. "Благодарение на добрата ни съвместна работа феновете на рока ще могат да се насладят на музиката, която обичат, като същевременно се възползват от прекрасните условия за отдих в Албена. Комплексът предлага по-ниски оферти за тези, които искат да посетят рок концертите, както и безплатен транспорт до и от Каварна във вечерите на изявите на бандите", разкри Цонев. Той е убеден, че бъдещето е в развитието на културния туризъм. Думите му подкрепят и от бранша, като ръководителят на туристическия отдел в кметството Дарина Аргирова сподели, че цялата леглова база в община Каварна за времето на рок феста е изцяло заета още от януари - февруари и хотелиери и стопани на частни квартири пренасочват желаещите към съседните две общини - Шабла и Балчик.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай