Понеделник,

Бюрхан Абазов: Държавата се провали с чумата

От: Редактори, сн. БГНЕС -
A
A
A

„Ако има едно отговорно лице за разпространяването на тази болест, това е ръководителят на националния епизоотичен щаб – вицепремиера Дончев“, заяви бившият заместник-министър на земеделието и настоящ депутат от ДПС Бюрхан Абазов, който коментира пред БНР, че в петък е посочил неуспеха на властите в борбата с африканската чума по свинете по четири направления.

Африканската чума се преборва с комплекс от мерки, в които малка част са ветеринарите. Ръководител на този щаб е вицепремиерът, за да може чрез хоризонталните връзки, които той има правомощия да осъществява, да привлече в тази кампания Министерството на земеделието, МВР, МО, МЗ, МОСВ и Националното сдружение на общините – пет са институциите, в приоритетите на чиито дейности е борбата с АЧС. Краткият ми извод е, че в България институциите не сработиха в критична ситуация. Докато в България тези пет институции не действат координирано и едновременно, ние няма да преборим чумата“.

„Тази зараза, тази болест не ни е дошла изневиделица. Не е дошла като гръм от ясно небе. Това заболяване от няколко години е в другите европейски страни! Миналата година се придвижи до Румъния, така че нашите власти много добре знаеха, че тази болест я има в Европа, знаеха до къде ще дойде и от къде ще влезе – Румъния!“, каза Абазов.

Абазов изрази опасения, че има и екологични рискове и хората от района са обезпокоени с основание: „40 000 прасета, по средно осреднено тегло 60 килограма, са 2400 тона маса, заразена. Това е огромно количество… А Сливо поле е район с голямо зеленчукопроизводство и с производство на плодове. Тамошните наши земеделски стопани имат сонди. Водата излиза на не повече от 3 метра. Където да ги преместят, която и институцията да даде становище точно къде да е мястото на загробването, то няма да е по-различно от водното тяло, което е отдолу!“.

Абазов се обяви за копиране „едно към едно“ на модела за борба с чумата в Чехия, където също са унищожени прасетата в задните дворове и дивите популации, но по друг метод. „Ако бяха подходили като в Чехия, мисля че заразата щеше да се ограничи някъде около плевенските и търновските села, които сега пламнаха, а нямаше да унищожим цялото свиневъдство в Русенка област или 1/3 от цялото свиневъдство в България.

Разликата е в подхода. Крайната цел е една и съща. Ето и паралел: В Чехия премиерът излиза, не министърът на земеделието, и обявява: „Нашата държава има волята да унищожи всички прасета в заден двор и да плати всички прасета“.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички