Бузлуджа спои БСП

Бузлуджа спои БСП | StandartNews.com

Въпреки последната загуба все повече социалисти се качват на старопланинския връх

Червени мислители бистриха алтернативите на неолибералния ред

Съборът на Бузлуджа показа, че слуховете за смъртта на БСП са силно преувеличени. Въпреки тежката загуба на последните парламентарни избори и недобрата форма, в която се намира партията, близо 50 000 социалисти изкачиха старопланинския връх. Победени, но не и предали се, те потърсиха опора в другарското рамо, преди да тръгнат за решителния местен вот на 25 октомври. "Колкото и леви партийки да се отцепят от БСП, за да се наместят във властта, те никога няма да изпитат могъщото усещане на множеството на Историческата поляна", казва 71-годишният Христо Бойков.

Партиен член от ранната си младост, той участва в съборите на Бузлуджа от началото на 90-те. "Малцина от младите знаят, че празникът на 2 август, на който ден през 1891 г. е основана БРСДП, не е приумица от комунистическата епоха. Започнахме спонтанно да се събираме на палатки под върха година-две след 10 ноември. Първоначално идваха само социалисти от по-близките градове - Габрово, Севлиево, Казанлък, Стара Загора. Чак впоследствие "Позитано" 20 припозна нашия другарски почин и стана официално събитие", допълва пенсионираният учител. Според него Бузлуджа е една от тайните причини БСП да не се разпадне и изчезне след промените подобно на останалите бивши компартии в Източна Европа.

"Бузлуджа е спойката, която ни държи заедно", смята Бойков. Думите му намират потвърждение минути по-късно, когато на поляната от всички посоки започват да се изсипват членовете на Бюрото и Националния съвет, народните представители, шефовете на коалиционните партньори от "БСП - лява България", стотината кандидат-кметове на общини и близо хилядата - на села, както и няколкото хиляди претенденти за общински съветници. Редовите партийци, болшинството с побелели коси, се втурват към тях. Следват продължителни

фотосесии, прегръдки и напътствия

за предстоящата тежка предизборна кампания. Напук на прокобите и тежките думи се видя, че червените избиратели продължават да тачат своите лидери и отново ще се хвърлят във битката с тях. Атракцията тази година бяха поръчаната от Миков нова марка "Социалистическо пиво", произведено в пивоварната в Лом. На Бузлуджа за половин ден бяха продадени и изпити 20 хиляди бутилки. Символично 124 години след като Димитър Благоев - Дядото и неговите съратници дават началото на организираното социалистическо движение 124 млади социалисти получиха своите партийни книжки от ръцете на Миков. Председателят връчи и традиционната награда за лява публицистика "Георги Кирков - Майстора". Лауреати станаха журналистът Тодор Коруев и юристът проф. Велко Вълканов. Върхът покори и 105-годишният Асен Костов от столичния квартал "Красна поляна", който официално вече наричат "най-старият социалист в Европа". Най-младият пък стана 4-месечната дъщеря на Радина и Явор Гечеви. Дузина бебета дефилираха на алпийска височина с фланелки "Моята първа Бузлуджа".

Преди да се отдадат на хора и веселие на Бузлуджа, отбрани червени мислители и политици си организираха "мозъчна атака" предния ден в Казанлък. "Ние се насочваме към проблемите, които имат мнозинството български граждани. Те се фокусират и в днешното управление, но и във времето на неолибералната политика, която доминираше и в Европа, и в България", заяви лидерът на лявото крило в БСП Янаки Стоилов. По неговите думи БСП поставя редица въпроси за необходимостта от дълбоки промени. "Това ще даде перспектива за икономически и

социален напредък на българското общество,

за социалната справедливост, която очакват хората, и за мирна и стабилна политика в света", заключи Янаки Стоилов. Той посочи, че другите теми в центъра на вниманието на червените са все по-дълбоките социални разделения, деградиращата социална структура и загубата на перспектива. "Ако не искате цялата власт у нас отново да се събере в едни ръце, за да консумира благини и да гази и мачка хората, подкрепете на местните избори БСП и нашите коалиционни партньори", призова пък президентът на ПЕС Сергей Станишев. Според него сегашното статукво у нас е управление на сделката, което е създадено да консумира власт и да разпределя интереси.

"Десните управления у нас изпускат едно важно нещо - обикновения нормален човек. За нас, социалистите, правото на живот, на дом, на работа, на образование, е свещено, това е същността на нашата идея", отбеляза дългогодишният червен шеф. Сегашният лидер Миков пък предупреди, че вече са налице и първите пукнатини в сегашния кабинет. "Очевидно е, че тази политика - дясно, дясно и пак дясно, ще доведе до това, че нито една от партиите няма да се припознава като родител на тези неща, които бяха направени в областта на пенсионното осигуряване, на здравеопазването, на образованието", заключи председателят на БСП. Оживената дискусия и дружелюбната атмосфера на върха показаха, че томахавките между вечно воюващите кланове са заровени и социалистите са готови да влязат единни в предстоящото кметско състезание.

Михаил Миков: Тръгваме на поход към местната власт

БСП е национална партия, БСП е истинска партия. През последните 25 години през политическия небосклон минаваха различни проекти - лъскави, напудрени, създадени в български и чужди лаборатории само за да убедят хората, че не са важни политиката и партиите и да ги убедят, че да продаваш политика и прах за пране е едно и също. Само за да ги убедят, че в най-бедната страна на ЕС, с най-ниските доходи, най-ниската продължителност на живота, няма значение ляво или дясно.

Десетки хиляди сме тук, за да кажем от този връх, че има значение ляво или дясно, има 124 години значение и след 100 пак ще има значение. Пак ще има значение, защото тези, които работят на минимална работна заплата, трябва да осигурят на децата си образование; тези, които плащат редовно здравните си вноски, не бива да доплащат, когато отидат в болницата. Страната трябва да вземе от онези, които избягват данъчното облагане, превърнали са обществените поръчки и корупцията в начин на развитие. Има значение, защото България трябва да има своя самостоятелна външна политика, която казва не на санкциите срещу Русия, които съсипват ЕС и нанасят щети на България.

България трябва да може да каже на своите управници не на компрадорското поведение, а заедно всички български партии да отстояват интересите на страната ни в ЕС.
Днес БСП излиза с гордо вдигната глава от тази една година, защото тя организира атаката на заробващия външен дълг от 16 млрд. Тя отстоява правата на българина за здравеопазване, които не разделят хората на социално значими и социално незначими. Ние, социалистите, казваме, че по-добре по-справедливо облагане, отколкото увеличаване на възрастта за пенсиониране до 67 години в страната, в която има най-ниска продължителност на живота.

От утре започваме поход към местната власт и това е в годината, в която България ще отбележи 125 години организирано социалистическо движение. Всички вие, работници, учители, лекари, сте истинската България, заради която ние тръгваме за спечелване на местните избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай