Булгартрансгаз се отчита на Манолова до седмица

България ще получава до 110 млн. долара от транзитни такси

Булгартрансгаз се отчита на Манолова до седмица | StandartNews.com

До седмица поисканите от комисията по ревизията документи от „Булгартрансгаз” ще бъдат предоставени. Това увери зам.-министърът на енергетиката в оставка Жечо Станков в интервю за бТВ.

„Разпоредено е на колегите от „Булгартрансгаз“ във възможно най-кратки срокове да предоставят документите за „Балкански поток“ на комисията за проверка на кабинета „Борисов 3“. Предполагам, че в рамките на следващата седмица ще бъде предадена, но тук става въпрос за стотици хиляди страници, които ще бъдат копирани и предоставени. Не е правилно тази информация да бъде качвана на флашка и разнасяна“, заяви Станков.

„Ние сме толкова открити, виждате всички процедури на „Балкантрансгаз“ се обявяват на база на Закона обществените поръчки. Никога не съм виждал госпожа Мая Манолова в тази светлина – толкова агресивна“, заяви Станков по повод влизането на председателят на комисията за проверка на разходите на кабинета „Борисов 3“ в газовото дружество.

По думите на Станков диверсификацията на газовите доставки за България е факт, изградени са връзки с Румъния, а през Гърция получаваме и азерски газ и потребителите могат да закупуват синьото гориво на борсата от различни доставчици.

Заместник-министърът на енергетиката в оставка отбеляза, че в момента най-големите количества за пренос по „Балкански поток“ са резервирани от „Газпром“, но „процедурата беше открита  и според изискванията на ЕС“.

Инвестицията за изграждането на тръбата ще бъде върната във „възможно най-кратки срокове“. България ще получава до 110 млн. долара от транзитни такси, а „Газпром“ плаща за капацитета на газопровода независимо дали транзитира синьо гориво по него.

80% от компресорните станции са на територията на нашата страна, което е шанс нашата страна да стане „незаобиколим фактор на газовата карта“.

Станков, който беше номинацията на ГЕРБ за министър на икономиката в проектоправителството "Митов", коментира и отказа за съставяне на кабинет от „Има такъв народ“.

„Колегите от „Има такъв народ“ трябваше да излязат с лицата си и да поемат отговорност“, заяви Станков и отбеляза, че офертата за 10 депутати, които да гласуват за правителство на формацията на Трифонов остава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай