БСП със закон обяви режимите преди 9-и за престъпни

БСП със закон обяви режимите преди 9-и за престъпни | StandartNews.com

БСП внася законопроект за обявяване на режимите от 1923 до 1926 и от 1934 до 1944 година за престъпни. Това съобщи председателят на партията Михаил Миков в кулоарите на парламента.

Повод за инициативата им е открит урок, изнесен от зам.-министъра на образованието Диян Стаматов в софийско училище на тема "Запознай младите с комунизма". "А защо не запознават младите с фашизма, когато хора са преследвани и избивани", попита Миков. Според него е недопустимо в училищата да се политизира. Той се възмути и от кампанията за превратно, едностранчиво тълкуване на историята.

Социалистите ще търсят отговорност от министъра на образованието Меглена Кунева за действията на заместника й. Последва мигновен отговор от ГЕРБ. "Това са ретроградни действия, законопроектът им е смешен и жалък", заяви Методи Андреев. Той обвини Миков, че се опитва да спечели гласовете на съпартийците си, защото явно битката за лидерския пост в БСП е на живот и смърт. "Г-н Миков се държи като комунист, който дори не е на разпит", иронично вметна Андреев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай