БСП проверява със закони кой е опозиция

БСП проверява със закони кой е опозиция | StandartNews.com

До края на юни левицата внася в НС законопроект за малките и средни стопани

"Ние сме многопластови играчи за разлика от АБВ, с които в момента водим диалог на парламентарно ниво. Досега сме внесли два законопроекта - единият касае управлението на държавни фирми, а другият е за възстановяване и връщане на държавното участие в селското стопанство", каза в Добрич организационния секретар на БСП Кирил Добрев, като добави, че чрез разговори за подкрепа на законопроектите партията проверява кой е опозиция.

Пред медиите Росен Карадимов, който е след съставителите на проекта за закон за подпомагане на малките и средни стопани, сподели, че до края на юни той ще бъде внесен в парламента.

"Това е законопроект, който предвижда създаване на държавно предприятие за изкупуване, преработка и износ на селскостопанска продукция,1 като целта е да се затвори веригата и цикълът от производителя на плодове и зеленчуци, месо, животновъдство до износа на тези продукти. Основната цел е да възстановим хранително-вкусовата промишленост. Тя в момента не е толкова рентабилна, така че частния бизнес да влезе изцяло в нея, но без затварянето на тази верига на хранително-вкусовата промишленост, ние изнасяме продукти без принадена стойност. Как ще се финансира едно такова предприятие – на първо място с пари от излишъка. В момента се твърди, че имаме няколко милиарда излишък, в същото време продължаваме да вземаме дългове. Ако излишъкът се инвестира, примерно 200 млн. лв. се инвестират в такова държавно предприятие – това не е разход за бюджета. То не влиза в категориите на 40-те % разход, които бюджетът трябва да следва, но с тези 200 млн. лв. предприятието ще бъде капитализирано. На второ място – облигационен заем на самото предприятие и на трето място – имитиране на акции на самото предприятие, които преференциално се продават на собственици или малки арендатори на земеделска земя и производители. Те ще запишат акции от това предприятие, срещу което ще получат възможност – първо за изкупуване на продукция и второ за едногодишно краткосрочно годишно финансиране предвид на стопанската година - вътрешно фирмено финансиране, като към акционери срещу залог на продукция или бъдещи плащания към същото това дружество, по-скоро вземания, от продажбата на продукцията. На следващото място държавата може да отдели терени в регулация практически в ключовите региони и особено в изостаналите икономически региони, в които с тези средства да бъдат изградени производствените мощности за преработка. Подходящи терени, на които да се направят борси и тържища за плодове и зеленчуци. Това не е стимулиране на свръх комасацията, каквато за Добруджа е катастрофална", каза Карадимов.

Той заяви, че с един ляв политически и икономически инструмент се постигат поне 3-4 цели в селското стопанство – подпомагане на дребните и средни производители, гарантиране на производството на българската продукция, износ на българската продукция, завладяване на пазари, гарантиране на населението от ГМО храни и междуфирмено, между акционерно кредитиране.

По законопроекта в момента БСП провежда срещи не само в НС, но и с кооперации и кооперативни съюзи, с арендатори, каза още Карадимов. В заключение посочи, че това би имало ефект и при преговаряне на цените на стоките с големите търговски вериги, защото от една страна ще бъде вече държавата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай