БСП иска оставка на цялото ръководство на МВР

БСП иска оставка на цялото ръководство на МВР | StandartNews.com

Оставка на ръководството на МВР, начело с министър Румяна Бъчварова - за това настояха с декларация тази сутрин от парламентарната гурпа на БСП. 

"Единствената положителна крачка, която трябва да бъде предприета за стопиране и промяна на кризисното, критично състояние на МВР, е оставка до седмица на настоящото ръководство, начело с министъра", гласи декларацията, изчетена от депутата Красимир Янков.

"Преди дни вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова направи фундаменталната констатация, че битовата престъпност отразява всички икономически и социални проблеми в обществото по време на работна среща в Кюстендил", продължи Янков. "Ако приемем, че това е първото осмисляне на ГЕРБ на истинската функция на МВР като система за гарантиране на националната сигурност и вътрешния ред, от действията и бездействията, на която произтичат процеси във всички сфери на страната ни, веднага възниква въпросът за 6 години какви са истинските мащаби от лошото управление на МВР", запита депутатът, цитиран от БГНЕС.

"Битовата престъпност днес е в такива мащаби заради огромната нищета на огромна част от населението, като размерите са достигнали безконтролност в малките населени места, където безработицата е почти 100%", заяви Янков.

И продължи: "Ръководството на МВР абдикира от противодействието на тази престъпност с декларация, че не е в състояние да обезпечи присъствие на полицаи във всички населени места. Освен битовата престъпност през последната седмица МВР е инкасирало и пореден провал в борбата с организираната престъпност. А инцидентът в „Слънчев бряг" носи всички белези на организирана престъпна група".

Народният представител отбеляза, че туристическият сезон е бил подложен на дъжд от куршуми и тази нетрадиционна форма за „стимулиране" на потока от туристи ще бъде отчетена с отрицателен финансов резултат в края летния сезон. "Какви са последващите действия на отговорното министерство? Министър Бъчварова установи, че ключовият участник е честен бизнесмен, характеристика, която му дава две години след като е излежал присъда като ръководител на организирана престъпна група", поясни депутатът. "По никакъв начин не е видима адекватността на МВР за предотвратяване на евентуална атака. А новосъздаденият единен център за Южното Черноморие е закъсняла мярка и функционалността му е обречена заради управленската немощ на МВР. Друг провал на МВР е спрямо опазването на държавната граница от нахлуване на бежанци", гласи текстът на социалистите. В декларацията на БСП се подлага на критика и новия закон за МВР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай