БСП има решенията по отношение и на здравната, демографската и на социалната политика

БСП има решенията по отношение и на здравната, демографската и на социалната политика | StandartNews.com

"Бабинден е – празник, вероятно стар колкото България или колкото живота даже. На този ден предците ни са изразявали почит към онези възрастни българки, които са „бабували", които са помагали на жените им да ги дарят с челяд". Това написа във Фейсбук председателят на БСП Михаил Миков. Той поясни, че в наше време на този ден засвидетелстваме уважение към хората, които са намерили призвание и професионална реализация в родилната помощ. По неговите думи в гладни години, военни времена, при национални катастрофи, а и дори, когато на картата е нямало България, българите са успявали да създават и отглеждат своите синове и дъщери напук на предизвикателствата на своето съвремие. "Днес – уж сме „стабилни", а сме в демографска катастрофа, не сме във война, а народът се стопява, не сме толкова гладни, колкото се е случвало в миналото, но намаляват и гърлата, които храним – 10 000 деца по-малко са се родили през изминалата година. Това е цената на дясното управление", категоричен е той.

Миков обяснява, че доктор от онова поколение, за което бройката на секцио операциите не е най-важният „таргет", а лимитите не са първи приоритет, му е споделил наскоро, че акушерките, с които е започнал работа навремето, днес са пред пенсия, а няма кой да ги смени. "Може би вече няма нужда от акушерки, защото новородените сега не се броят с хиляди на болница всяка година, а със стотици. Сигурно няма и желаещи да акушерстват – тяхната месечна заплата също е в стотици", подчерта председателят на БСП.

Според Миков можем да забавим, спрем и дори обърнем негативните тенденции, които ни водят към изчезване, но със „символики" като 2 лева увеличение на детските за първо дете няма да стане. "Господа управляващи, вие обещахте мерки за справяне с демографската криза, но удобно забравихте да ги приемете преди бюджета, за да може сега да вдигате рамене – „Пари няма!". Вие отхвърлихте и нашите предложения като идеята да се намали ДДС за детските храни и стоки. Да, знам – магистралите са важни, финансовият ви комфорт също", коментира Миков и допълни, че десни политики обслужват нечий тесен бизнес интерес, нечий личен политически имидж, а не интересите на мнозинството.

"На Бабинден поздравявам всички българи, достатъчно смели да станат родители в тези трудни времена. Поздравявам с професионалния празник и всички специалисти, за които появата на нов живот е мотивация, по-силна от самоцелната дисциплина на бюджетите и лимитите на министър Москов", каза още председателят на БСП. Той подчерта, че в днешното си телевизионно участие министърът е пропуснал да ги поздрави, защото е "похабил ефира", за да обяснява собственото си политическо поведение и своите затриващи здравеопазването и здравето решения, заради които не може нищо хубаво да им каже. „Опозиционерът" остана в управлението, за да довърши „реформата", която ще ощетява още повече „социално незначимите" пациенти и водещите се от медицинската етика лекари", категоричен е Миков. "Убеден съм, че с лява политика заедно ще успеем да върнем вярата в утрешния ден на България. В БСП имаме решенията по отношение и на здравната, и на демографската, и на социалната политика. Нуждаем се от подкрепата Ви, за да ги реализираме!", завършва Михаил Миков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай