БСП се усъмни в наблюдението на Брюксел

Тепърва ще разберем дали докладът е български успех, или провал на механизма за мониторинг, каза Крум Зарков

БСП се усъмни в наблюдението на Брюксел | StandartNews.com

Социалистите се усъмниха в наблюдението на Брюксел. БСП гледа спокойно на доклада на ЕК - като на поредния предпоследен. Когато той приключи обаче, ще разберем дали е бил български успех, или провал на механизма за сътрудничество на Брюксел. Тази теза разви пред журналисти в парламента соцдепутатът Крум Зарков. Той отбеляза положителните оценки, но подчерта, че въпросите пред българската правосъдна система и правителството остават.
Според него на правителството тепърва предстои да обясни на ЕК и на българските граждани, че живеем в страна в която има независим и ефективен съд, правосъдие и справедливост

"От 6 показателя, Еврокомисията казва, че три са временно изпълнени. Но по-интересното е кои не са изпълнени. Не са изпълнени изискванията за продължаване на съдебната реформа и за борбата с корупцията по висшите етажи на властта и корупцията като цяло", направи своя прочит на документа Зарков. Той наблегна особено на посочената в доклада като ключова рискова област в борбата с корупцията като цяло - обществените поръчки.

"В този доклад се прокрадва и нещо ново - че в последната година медийната среда се е влошила драматично", добави социалистът. Все пак, по думите му, "обективно погледнато, очевидно е, че механизмът за сътрудничество и проверка върви към своя край".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай