БСП показа кандидатите си за новата ЦИК

Крум Зарков обясни, че Александър Андреев, който досега е бил част от ЦИК като предложение на "Коалиция за България" от квотата на земеделците на Спас Панчев, сега е предложен от ГЕРБ...

БСП показа кандидатите си за новата ЦИК | StandartNews.com

„Считаме изпълнението на разпоредбите на Изборния кодекс за промяна на състава на ЦИК за наш успех, защото принудихме управляващите да се съобразят със закона”, това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Крум Зарков на пресконференция, на която бяха представени кандидатите им за новия състав на Централната избирателна комисия.

„За съжаление, не успяхме да убедим останалите партии по отношение на други важни промени в изборното законодателство – възможностите за машинно гласуване бяха окастрени, прагът на преференциите е непосилно висок, основателното вето на президента беше отхвърлено единодушно, а в парламента са внесени разнопосочни закони, които връщат дебата на изходната му точка”, констатира Зарков. Той бе категоричен, че всичко това не допринася за сигурен и разбираем изборен процес и допълнително отчуждава българите от урните. По думите му целият фарс е недостоен за парламента и затова от БСП са отказали да участват в него.

„Законът важи и за нас и той ни вменява отговорност да предложим шест професионалисти, които заемат отговорната задача да бъдат членове на новата ЦИК. Неприсъствието ни в парламента не ни разтоварва от тази отговорност”, заяви Зарков. По думите му между кандидатурите има трима доказани юристи, а останалите са хора, чийто професионален път е неразривно свързан с изборите в България. Зарков каза още, че единственото указание, което левицата дава на своите кандидати за членове на ЦИК e да спазват и да следят за спазването на закона.

 Първата ни кандидатура е на Таня Анчева - Цанева, която е член на ЦИК и към настоящия момент. Тя е юрист, завършила СУ "Св. Климент Охридски". Била е член на изборния борд за прозрачни и демократични избори към Министерския съвет през 2014 г. Работила е като експерт по изборното законодателство в 42-ото Народното събрание. Участвала е като международен наблюдател в международни наблюдателски мисии в над 20 страни. БСП предлага и Николай Николов, който е бил представен от левицата като кандидат за председател на новия антикорупционен орган. Опитът му може да послужи за връщане на законността. Третата кандидатура-Силва Дюкенджиева,   юрист, изключително добре познава изборното законодателство. Тя е била член на ЦИК за местните избори през 2007 г. и при изборите за народни представители през 2009 г. Към юридическия екип БСП предлага и Силвия Стойчева, която е  политолог по образование и притежава дългогодишен професионален опит и е била народен представител. Емил Войнов е специалист по информационни и комуникационни технологии и експерт в изборния процес. Войнов работи активно и в работната група, която подготвяше предложенията на БСП за изменения в ИК. Неговата кандидатура ще допринесе  в ЦИК да има професионален поглед от човек, който през последните 30 години е видял процесите отблизо. Не на последно място Крум Зарков представи кандидатурата на Цветанка Георгиева, която повече от 16 години работи в отдел "Избори" на НС на БСП  и по думите му отлично познава изборните процеси.

В отговор на въпрос Крум Зарков обясни, че Александър Андреев, който досега е бил част от ЦИК като предложение на "Коалиция за България" от квотата на земеделците на Спас Панчев е предложен от  ГЕРБ. "Спас Панчев се раздели с нас наскоро, защото си сътрудничи с ГЕРБ  и тази кандидатура е още едно потвърждение за това сътрудничество", заяви зам.-председателят на ПГ на БСП.

"При президента Румен Радев на КСНС, по въпросите на вероизповеданията, не е ставало и дума да се опрощават дългове на различните вероизповедания", коментира Крум Зарков по повод предложението на ДПС и ГЕРБ за опрощаване на дълговете на Главно мюфтийство. Той допълни, че на заседанието, на което президентът е поставил изрично въпроса за финансирането на вероизповеданията и за прекратяване на практиката те да се финансират отвън, не са обсъждани дълговете на Главното мюфтийство, които са в размер на около12 млн. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай