БСП искат вече да видят Бюджет 2020

Корнелия Нинова настоява параметрите за идната година да се обсъдят по-рано

БСП искат вече да видят Бюджет 2020 | StandartNews.com

Социалистите предлагат отсега да започне разговорът за държавния бюджет за 2020 г., а не в последния момент. Това обяви председателят на БСП Корнелия Нинова.

"Предлагаме в следващите дни и седмици, ако са готови колегите и обществените организации, да започнем отсега разговора за бюджета за 2020-а, а не в последния момент, като ние сме готови със своите предложения. Нека да седнем и разумно да обсъдим", призова соцлидерът.

Тя обясни, че в последните дни е била изнесена притеснителната информация от НСИ и БНБ -  има 90 нови милионери за една година според БНБ, 800 000 работещи бедни според министъра на труда и социалната политика  и 1 500 000 българи живеещи под прага на бедността.

"Ножицата се разтваря и неравенствата се увеличават, не само в доходите, но и регионално в страната, отчете НСИ - средната заплата в София 1424 лв., в Благоевград - 700 лв. Разликата е два пъти и отгоре", обясни тя. Председателят на левицата допълни, че се задълбочават и регионалните различия, което води до обезлюдяване на региони, напускане на млади хора от страната, струпване в големите градове, откъдето идват и проблемите - трафик, застрояване на зелени площи, замърсяване.

Корнелия Нинова подчерта, че идват местни избори и целият информационен поток е съсредоточен в това коя партия кого издига и какви са интригите, противоречията и битките вътре в нея. Според нея сериозният въпрос обаче е как ще се развиват общините. Тя наблегна, че в момента в Брюксел се водят преговори за новия Програмен период 2021-2028.  Нинова обясни, че досега 39 общини в България са ползвали 840 мил. евро по Програмата за региони в растеж. По думите й има информация, че е възможно броят на тези общини да бъде намален за следващия програмен период, а и много по-малки български общини нямат реален достъп до европейските средства.

Лидерът на БСП заяви, че вероятно ще имаме повече средства за кохезионна политика, но как те ще се планират тук в България и как ще се отразят на общините никой нищо не казва. Според нея това са стратегически въпроси за развитието на  България и за жизнения стандарт на българите, но политиците се плъзгат по повърхността в момента. по жълтите новини и интригите около местните избори, а не около същността.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай