БСП готова да подкрепи кабинет на Слави

Ако се наложи - нови избори, заяви социалистът

БСП готова да подкрепи кабинет на Слави | StandartNews.com

БСП е готова да подкрепи кабинет, излъчен от партията на Слави Трифонов "Има такъв народ". Това стана ясно от интервю на социалиста Христо Проданов за Нова тв. Соцлидерът Корнелия Нинова не бе категорична вчера в подкрепата на БСП за Трефонов, но даде да се разбере, че партията е склонна да подкрепи този вариант. Единственото, което няма да направи е да застане зад кабинет на ГЕРБ - политически или експертен.

Всички партии заявяваха, че са „за” отстраняване на сегашното управление. Ако това все е още е така, може да се говори за подкрепа на правителство с мандата на „Има такъв народ”, заяви Проданов в отговор на въпрос дали БСП би подкрепила мандат на "Има такъв народ" в коалиция с "Изправи се! Мутри вън" и "Демократична България".

По отношение на оставката на Корнелия Нинова, който социалистите в страната масово искат заради изборния разгром на социалистите и сриването им до трета сила, Проданов защити лидерката си. "Би било безотговорно лидерът на БСП да подаде оставка в този момент. Причините са две – първо заради самата партия и второ заради държавата, защото предстои формирането на ново правителство. Г-жа Нинова беше избрана преди 5 месеца от 80 % от социалистите в партията", каза социалистът, който е водач на листата на БСП в 23 МИР в София, но не успя да бие Демократична България, ГЕРБ-СДС и Има такъв народ. Той получи 13,30% от гласовете, срещу 28,48 за ген. Атанас Атанасов от градската десница, 20,18 за Румен Христов (ГЕРБ-СДС) и 14,40 за топ имунолога Андрей Чорбанов от Има такъв народ.

БСП под никаква форма няма да подкрепи правителство на ГЕРБ, категоричен бе Проданов. По думите му, ако се наложи, ще има нови избори.

Според него всички партии, с изключение на „Демократична България” и „Има такъв народ”, са губещи на тези избори. „Никоя от партиите обаче не говори за оставки и политическа отговорност”, поясни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай