БСП гневни: Без номера за пенсиите!

Настояват за 370 лв. минимална пенсия и 120 лв. бонус

БСП гневни: Без номера за пенсиите! | StandartNews.com
  • Настояват за 370 лв. минимална пенсия и 120 лв. бонус
  • Това струва 453 млн. - не е невъзможна сума за събиране, коментира Нинова

Корнелия Нинова излезе с остра позиция срещу партиите на протеста заради пенсиите и компромисното решение, предложено от Бюджетната комисия.

ВИЖ ОЩЕ: Драмата с пенсиите! Бюджетната комисия с компромис

От 1 октомври може да има преизчисление на пенсиите и да се изплащат по 120 лева към пенсиите за месеците до края на годината, категорична бе Нинова.

ВИЖ ОЩЕ: Ново 20 за пенсиите! 120 лв. бонус, увеличение за ЧНГ

"И двете мерки са възможни, няма да взривят бюджета", заяви председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова на брифинг в парламента. БСП настоява да се изпълнят и двете гласувани във вторник решения - 370 лв. минимална пенсия от 1 октомври и 120 лв. бонус към всички пенсии за трите месеца до края на годината. Така минималната пенсия през октомври, ноември и декември ще е 490 лв.

ВИЖ ОЩЕ: Цяла нощ смятат пенсиите и майчинството заради хаоса в парламента

"Цял ден сме смятали числата, разговаряхме и с министъра на финансите, има възможност за по-високи приходи от ДДС, от данъци и от акцизи, които не са отбелязани в актуализацията на бюджета от служебния кабинет", посочи Нинова.

ВИЖ ОЩЕ: Хаос с пенсиите. Три различни решения

"Оставаме вече с впечатление, че някой умишлено саботира приемането на актуализацията на бюджета", коментира Нинова. Според нея това протакане цял ден с почивки, с извънредни заседания е излишна загуба на време.

ВИЖ ОЩЕ: Приеха го! По 120 лв. бонус за пенсионерите до края на годината

"Вчера (б.р. 7 септември 2021 г.) се приеха две решения с различни мнозинства в пленарната зала - първото на всеки пенсионер да се осигурят по 120 лева за октомври, ноември и декември като антикризисна, временна мярка и второ - трайно и занапред, и след декември, да се преизчислят пенсиите като една година стаж вместо коефициент с 1,2 да се изчислява с коефициент 1,35, минималната пенсия да стане 370 лева и да се увеличи прагът на максималната", обясни Нинова.

"Днес се прави опит да се отстъпи от тези решения, да се заобиколи парламентаризмът и те да бъдат преработени под някаква форма, коментира тя. Ние от "БСП за България" ще продължим да гласуваме за тези две решения, държим на тях и няма да отстъпим", заяви Нинова.

"Аргументът, че по този начин се взривява бюджетът, е абсолютно несъстоятелен, това е манипулация на общественото мнение", коментира тя.

Лидерът на БСП изчисли, че разликата, ако се изпълнят заедно двете предложения, е 453 млн. лева. Това не е невъзможна сума за събиране, коментира тя. По думите й, тези пари могат да дойдат от повишена събираемост на приходите, които само към юни са 3,3 млрд. лева повече.

"И изобщо да не ни излизат с приказките, че трябва да вземат от едни, за да дадат на пенсионерите. Това бяха бойковоборисовски похвати - противопоставяй различни съсловия и ги управлявай", коментира Корнелия Нинов.

Тя апелира за спокойствие, разум и отговорност. "Ако продължават така, особено партиите на протеста, не просто ще взривят бюджета, няма да има актуализация и тогава да се сърдят на себе си, но ние няма да позволим отговорността да се прехвърля на БСП", добави Нинова.

Големият бюджет ще е по-голяма катастрофа от бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО), прогнозира още тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай