Брюксел дърпа ушите на Аню за изтребителите

Брюксел дърпа ушите на Аню за изтребителите | StandartNews.com

 

София. Брюксел дърпа ушите на Аню Ангелов. Румънското, българското и чешкото правителство са получили писма от Европейската комисия, в които тя изразява безпокойството си във връзка с възможно сключване на договори за покупка на военни самолети без търг, съобщи Business News Europe. Според изданието еврокомисарят за вътрешния пазар и услугите Мишел Барние, който наблюдава публичните търгове в 27-те членки на ЕС, е напомнил в писмото от 15 май 2012 г. директивите на ЕС за организиране на търгове и нуждата от прозрачност при подобни процедури.

Във вторник Аню Ангелов съобщи, че през ноември ще внесе в Министерски съвет проекта за покупка на нови изтребители. Преди това неколкократно той заяви, че изборът на нов самолет ще бъде политическо решение. Въпреки че няколко европейски компании ни предлагат нови самолети, очакванията са, че военните ще поискат да се купят употребявани, което ще стане без търг.

До този момент няма и никакви яснота какво се прави по проекта. Вчера румънският министър на отбраната Корнелиу Добрицою, който беше на посещение у нас, показа, че Букурещ въобще не възнамерява да купи стари изтребители. "Всяко решение за доставка на нов боен самолет, което не гарантира използването му в период от поне 30 години, е антинационално", заяви Добрицою след среща с българския си колега.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай