Сряда,

Брюксел ни помага спешно с 1 млрд. лева

От: Рачо Рачев -
A
A
A

Евросъюзът отпуска на България 511 млн. евро в подкрепа на българската икономика, за да се справи с неблагоприятните последици от кризата с коронавируса, предаде бТВ.

Тази финансова подкрепа включва безвъзмездни средства за оборотен капитал за микро-, малки и средни предприятия, капиталови инвестиции и гаранции по заеми.

„България беше една от първите държави членки, които се възползваха от Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса. Тези мерки имат краткосрочна цел за оказване на помощ при кризи, но България ще продължи да се ползва от допълнителна подкрепа от ЕС за икономическо възстановяване от кризата“, каза комисарят по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра.

През 2014-2020 г. ЕС инвестира в България 7,4 милиарда евро посредством политиката на сближаване. Благодарение на Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса досега 750 милиона се мобилизират, за да се посрещне настоящата криза и ефектите й.

Здравеопазване

20 млн. евро са дадени за сектора на здравеопазването чрез закупуване на ново медицинско оборудване от най-висок клас и доставка на животоспасяващи лекарства и лични предпазни средства:

  • 317 респиратори
  • над 2 милиона защитни маски
  • 177 000 теста
  • 140 000 други консумативи
  • легла, специализирани преносими устройства, специализирано оборудване за лабораториите за борбата с коронавирус
  • лични предпазни средства и защитни облекла за болници, регионални здравни инспекции, центрове за кръвопреливане и за спешна медицинска помощ

През периода 2014-2020 г. политиката на сближаване инвестира 71 млн. евро в по-ефикасни и по-достъпни услуги за спешна медицинска помощ в България. Проектът обхваща:

- модернизиране на 237 заведения за спешна помощ в цялата страна с по-добри помещения за бърза помощ със съвременно медицинско оборудване;

- закупуване на 400 нови линейки, оборудвани със съвременни комуникационни и животоспасяващи устройства, което им позволява да се намесват бързо и ефективно, особено в поотдалечените райони и за най-уязвимите групи от пациенти;

- вече доставените 182 линейки са оборудвани с необходимото оборудване за спешни медицински дейности при условията на коронавирус.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички