Британският посланик у нас каза тежката си дума за България!

От кой път няма връщане назад

Британският посланик у нас каза тежката си дума за България! | StandartNews.com

Великобритания и България имат дългогодишно партньорство. Тази година отбелязваме 20-годишнината от присъединяването на България към НАТО, най-успешният отбранителен съюз в историята.

Това каза в "Панорама" Британският посланик Роб Диксън.

Дълго работихме и вървяхме заедно по евроатлантическия път. И това не е британски, а за споделен интерес. Заедно решихме да издигнем това партньорство на стратегическо ниво. Когато пристигнах, бях впечатлен от неговата дълбочина в редица сфери - отбрана, борба с организираната престъпност и други. Заедно взимахме решенията за партньорството, което е не само дълбоко, но и всеобхватно - от здравеопазване, образование, борба с дезинформацията, до технологии и изкуствен интелект.

Да бъдем наясно: решението на Путин да нахлуе в Украйна е предумишлено, непровокирано и абсолютно варварско. Немислимо е в XXI век да тръгнеш да променяш картата, да преначертаеш със сила границите на една европейска страна. Това е предизвикателството на нашето поколение!

Ако Путин успее, последствията за сигурността на Европа, на България, на Великобритания ще бъдат значителни. Така че, заедно трябва да направим всичко възможно, за да гарантираме, че няма да успее. Гордея се с начина, по който работим с нашите български партньори. Правим всичко по силите ни, за да не се случи това. Заставаме рамо до рамо като съюзници и партньори - за нашия собствен интерес, но и в защита и подкрепа за Украйна срещу бруталната агресия.

През 2023 г. се реши да бъдат санкционирани трима българи - като част от глобалната ни кампания за борба с корупцията по света. Много се каза тогава. Причините са известни на повечето българи. Бих казал, че основната причина бе защитата на нашата финансова система и посланието ни за борба с корупцията в цял свят. Разбира се, как ще се състави властта тук, зависи от България, от българските избиратели и политически лидери.

Ние сме съюзници и партньори, но аз съм чуждестранен посланик и нямам право на дума. Бих казал все пак към края на своя мандат, че все още остава да се извърви път, както и в много страни – в борбата с корупцията, укрепването на върховенството на закона, защитата и заздравяването на институциите. Тук България винаги ще има партньор в наше лице. Българският евроатлантизъм е непоклатим процес - твърдо го подкрепяме. Украйна е много важна, но бих казал, че евроатлантизмът не се свежда само до подкрепата за нея, а и до това какви държави искаме да бъдем. Хубаво е да го имаме предвид.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
Иво
преди 2 дни

Ако можеше в една война да мобилизирате и могилизирате всичката човешка утайка, барабар със затворници, мутри, мафиоти, скитници, черномиграннти и т.н. безспорно сте прав да я организирате. Ефектът обаче всички знаем, че е обратен и води до "организиран хаос", което безумие от моя гледна точка!

Откажи
Иван
преди 21 часа

И за да бъдем още по-напълно наясно да не забравяме как се прекрои картата с бомбардировките на Сърбия.

Откажи