Земеделското министерство няма връзка с фурмите

При установяване на корупционни схеми и нарушения - няма да има компромиси, заяви министърът

Земеделското министерство няма връзка с фурмите | StandartNews.com

„Няма да има промени, които не са обосновани. Заявих на ръководителите на агенции и второстепенните разпоредители в Министерството да не очакват някакъв реваншизъм, но няма да има и компромиси при установени корупционни схеми, нарушения и незаконосъобразни случаи. Нали не вярвате, че със застъпването ми на бюрото ми ще ме чака информация за някакви нарушения? Тези нарушения трябва да се докажат”. Това заяви в интервю за Нова тв служебният министър на земеделието, храните и горите Христо Бозуков на въпрос дали и какви кадрови промени ще има във ведомството.

„От влизането ни в ЕС насам в земеделието бяха налети огромни средства – около 18 млрд лв. и тези средства отидоха в земеделските производители. Как са преразпределени там е друг въпрос. Политици и едри бизнесмени има в земеделието, но дали са олигарси, аз не мога да кажа – не е в моята компетенция”, каза той в студиото на „Здравей, България”.

По темата за казуса с фурмите, Бозуков заяви: „Моята информация е, че МЗХГ няма никакво участие в тази сделка, освен с едно писмо, с което е изразило подкрепа за това действие. Нито има командировани придружаващи лица, нито друго участие“.

На въпрос дали проверяват има ли принуждавани хора да продават на 50% по-ниска цена по принуда, Бозуков отговори: „Ние ще проверяваме, но можем да го проверим само с нашите структури – Инспектората и Вътрешния одит. Това обаче ще изиска време, но законовата проверка се прави от Прокуратурата и ние сме готови да им съдействаме с каквото можем“.

Запитан дали има впечатление за осъществявани сделки на странни цени, които могат да имат обяснения, различно от пазарното, Бозуков посочи: „Да, имам, но ще ги кажа, след като имам по-конкретна информация. Засега нямам конкретна и пълна информация. Имам само начална информация и ще се проверява“.

„На 25 май ще получа резултатите от проверката във фермата за норки. Казусът с нея беше първият ми, даже някои ме критикуваха, че съм му обърнал прекалено много внимание. Още първия ден бях посрещнат от неправителствената организация, приех ги и разговаряхме да се направи една съвместна проверка”, заяви още Христо Бозуков.

И допълни: „За съжаление поради допусната грешка при оформяне на заповедта, участниците от неправителствената организация не бяха допуснати на проверката, но тя беше извършена и ще получа резултатите на 25 май. Моето желание е тази проверка да се повтори с участието на тази неправителствените организации, защото има законови основания за това”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай