Бойко: Референдумът може да е по електронен път

Премиерът се запозна с коня Калоян, който бил "родно производство"

Бойко: Референдумът може да е по електронен път | StandartNews.com


Велико Търново. Може да тестваме - референдумът за АЕЦ "Белене" да се направи по електронен път. Това заяви премиерът Бойко Борисов във Велико Търново, предаде Фокус. По думите на премиера - националното преброяване е било направено по електронен път и около 80% от българите са гласували по този начин. Електронното преброяване не е струвало на държавата никакви пари.


„Защо и сега да не го тестваме? Впоследствие ще ни върши работа и за избори, и за други такива въпроси, които ще се решават. Това е една пряка демокрация”, заяви премиерът.
По думите на Борисов - не би трябвало референдумът да се гласува по време на изборите. Референдумът трябва да се проведе сега. „Тук въпросът е чисто експертен. Вие и аз, като данъкоплатци, когато отидем да сложим „да” или „не” за АЕЦ „Белене”, трябва да знаете - 22 млрд. лева, откъде ще се вземат, след това - дали това няма да повлияе на бюджетите, и откъде ще се задължи държавата.

Така че, за да го чуят това българите, първо трябва да има много сериозен експертен дебат и съответно Станишев да ни каже, защо към него време не го е подписал, защитавайки българските интереси. Аз аплодирам това негово изказване, но сега да каже и края – кои са били другите интереси”, заяви Бойко Борисов.

Министър-председателят Бойко Борисов откри реновирания подход към крепостта Царевец, във Велико Търново. Преди това той изгледа спектакъла „Стражниците на Царевград” на новият площад. С пристигането си Борисов, отмени първоначалния сценарий и вместо на официалната трибуна реши да гледа откриването застанал сред хората встрани от площада. "Отче, хайде започвай", каза Борисов на свещеника който чакаше знак за начало на церемонията. Организаторите от общината обаче казаха, че първо са конете които излизат от крепостта на Асеневци.

"Да  бяхме дошли и ние на коне", отговори им премиерът.  

При откриването на площада той заяви, че са усвоени много средства по ОП "Регионално развитие". Преди да пристигне във Велико Търново премиерът е минал през пътя Твърдица – Елена, за да види как вървят ремонтните дейности там.

Той посочи, че 50% от пътя са готови и до края на ноември пътят ще е отворен. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова посочи, че до момента около 35 млн. лв. Община Велико Търново е усвоила по оперативната програма, предстои още 5 млн. лв. да   бъдат усвоени по програмата за регионалното развитие за подобряване на инфраструктурата на градската среда.

Кметът на община Велико Търново Даниел Панов заяви, че от 1970 година не е правен ремонт на площада на Царевец. Той посочи, че чрез ремонта на площада ще се увеличи туристопотокът и ще се облагороди инфраструктурата, свързана с крепостта. За ремонта на площада са усвоени 1 млн. 275 хил. лв., общата стойност на проекта е 6 256 646 лв. Предстоят ремонти дейности, реставрация, консервация и експониране на църквата "Св. Иван Рилски", храм "Св. Апостол и Петър" Владишкия мост и оборудване на панорамна тераса за наблюдение на спектакъла "Звук и светлина". Преди да си тръгне от площада Борисов се спря пред огромните коне доведени от конната база в Арбанаси. "Казва се Калоян, наше производство е", похвали се ездачът, облечен в древни доспехи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай