Бойко Борисов на косъм от рекорд. Не успя

29 дни не му стигнаха за най-дълго управлявал премиер

Бойко Борисов на косъм от рекорд. Не успя | StandartNews.com

Бойко Борисов  излезе на публичната сцена през 2001 година като главен секретар на МВР в кабинета на Симеон Сакскобургготски. За него преди това се знаеше малко - че е бил преподавател във факултета по пожарна безопасност, имал е охранителна фирма и е бил бодигард на Тодор Живков. За броени месеци Борисов даде нов живот на поста главен секретар и бързо стана любимец на медиите. 

На 5 ноември 2005 г. стана кмет на София с подкрепата на 68 % от гласуващите. На следващата година обяви и своя политически проект - Граждани за европейско развитие на България - ГЕРБ.  Последваха 3 мандата като премиер, като едва последният е пълен.

Днес Борисов сдаде властта след 3603 дни като премиер – на едва 29 дни от рекорда на Станко Тодоров, който е бил министър-председател в продължение на 3632 дни. 

Сега за лидера на ГЕРБ и цялата партия предстои живот в опозиция. Борисов е  показал, че се справя добре и в тази роля. Справка завръщането във властта през 2014-а след краткия живот на кабинета „Орешарски”. 

Пoлитичecкaтa му кaриeрa зaпoчвa кaтo кмeт нa Coфия в пeриoдa 2005 – 2009 гoдинa.

Бойко Борисов е 50-ият, 53-ият и 55-ият прeдceдaтeл нa Миниcтeрcкия cъвeт нa Рeпубликa Бългaрия. За пръв път става премиер през 2009-а, когато е на 50 години. Днес, на 62, напусна „Дондуков” 1, отбелязва Марица..

Преди време бе заявил, че след края на третия мандат ще сложи край на политическата си кариера.

Дали обаче пред себе си няма един твърде голям дразнител - Румен Радев?

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай