Борисов:Българите се научиха да работят, благодаря/ОБЗОР/

Мотото му за 2020 г.: Работа и стабилност

Борисов:Българите се научиха да работят, благодаря/ОБЗОР/ | StandartNews.com
  • Мотото му за 2020 г.: Работа и стабилност
  • В Перник няма по-млада тръба от мене, добре че има вода в пещерите, каза премиерът
  • Спортна зала с 5200 места в Стара Загора
  • Комплексът „Марица изток” e тема за поне 5-6 години работа, обобщи министър-председателят

Дни преди настъпването на Новата 2020 г. премиерът Бойко Борисов благодари на българите за работата им през годината. И заяви, че неговото лично мото за догодина е работа и стабилност. 

„Бих искал да благодаря на всички българи за начина, по който работят, научиха се да работят добре, качествено и в срок!“, заяви в Стара Загора премиерът Бойко Борисов. Той отиде в Града на липите, за да види къде ще се изгражда новата многофункционална зала с 5 200 места, за която правителството в петък отпусна първия транш от 4,5 млн лв. Министър – председателят обяви, че за него приоритетни през следващите две години остават магистралите „Хемус“ , „Струма“ и „Европа“, както и пътя от Монтана за Видин и тунела под Шипка.

„Имаме поне 10 огромни инфраструктурни проекта, както и още стотина по-малки, с които сме се захванали и ще ги завършим. Правят се толкова хубави неща, но не всичко се вижда, наложи се един хейт, един негативизъм, който не ни позволява да се усмихваме.Ето, днес чета в пресата, че сме 39-то място сред 130 страни по степен на свобода, но никой не го смята за някаква новина. “, заяви още Борисов.

В Стара Загора той коментира три важни теми – водната криза в Перник, изграждането на новата спортна зала в Стара Загора и състоянието на енергийния комплекс „Марица – Изток”.

Виновните за водната криза в Перник ще си платят

Има вода в пещерите за Перник, обяви Борисов. По думите му от 1952-3 г. не са сменяни водопроводните тръби. Предстои полагането на 80 км. тръби.

ВИЖ ОЩЕ: Борисов: Има вода в пещерите за Перник

“От 52 година не е пипано нищо в Перник. От 52 или и трета, имаме спор, може и 55. Няма по-млада от мене тръба. Хубаво е, че се оказа, че в пещерите има вода. Сега ми докладваха.”, заяви премиерът. Той благодари на старозагорското "В и К" дружество, чиито специалисти сега помагат в Перник. Борисов подчерта, че всички виновни ще понесат отговорност. Разбира се, ще си понесат отговорност всички, които през годините са допринесли за това. Но когато говорихме за водните цикли - колко е важно да използваме европейските пари, имаше градове, които буквално проспаха периода, възмути се министър-председателят.

Държавата дава 4,5 млн. лв. за новата спортна зала в Стара Загора

Държавата отпуска пари за строеж на многофункционална зала с 5200 места в парк “Артилерийски”. По време на вчерашното последно за 2019 правителствено заседание са отпуснати 4,5 млн.лева.

ВИЖ ОЩЕ: Спортна зала с 5200 места в Стара Загора

"Парите са за началния етап и стартиране на всички процеси. В момента тече конкурс за проектиране, който е съгласуван с Камарата на архитектите. Залата ще бъде с 5200 места и в нея ще може да се правят всякакъв вид мероприятия", каза кметът Живко Тодоров. Очаква се залата да е готова 2021 г.

Милиард евро нужни, за да заработят ТЕЦ-овете на алтернативни източници

Енергийно-промишленият комплекс „Марица изток” e тема за поне 5-6 години работа по него, каза премиерът, цитиран от БГНЕС. В контекста на "зелената сделка", постигната в Брюксел за достигане на нулеви емисии до 2030 г. и ограничаване на въглищата в индустрията, Борисов каза, че за да заработят ТЕЦ-овете на алтернативни източници ще са необходими поне милиард евро. Борисов заяви още, че по темата е необходим консенсус и не може да се вземе еднолично решение. "Това е нещо, което касае енергосистемата - 60% от тока се прави от ТЕЦ-овете. 15 - 20 000 души работят, това не е някакво лесно решение и еднолично да се вземе", каза той. Премиерът добави, че ще се търси трансформация, но трябва да се гарантира и сигурността на хилядите работници. „Въпросът е хората да бъдат спокойни, че всеки ще има пенсия, ще има работна заплата и няма да бъде оставен на улицата”, посочи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай